A franciák már a spájzban vannak

Borászportál - MTI
2014. november 12., 15:37


Kóstolókkal, ételbemutatókkal és nemzetközi hírű séfek specialitásaival mutatkozik be a francia gasztronómia november 13. és 20. között Budapest több helyszínén a Francia ízek rendezvénysorozat keretében.
A franciák már a spájzban vannak
 
Pénteken és szombaton a budapesti Vásárcsarnokban minőségi francia borok, péksütemények, sajtok és egyéb termékek kóstolóival, a fővárosi Auchan üzletekben pedig francia termékek széles kínálatával várják az érdeklődőket. Ugyanebben az időszakban erre az alkalomra összeállított menüsorokkal készül több fővárosi étterem is - mutatta be a programot Roland Galharague, Franciaország magyarországi nagykövete a rendezvény budapesti sajtótájékoztatóján.
A rendezvény elsősorban a francia termékek sokféleségére és minőségére koncentrál - hangsúlyozta a nagykövet.
November 15-én az auvergne-i származású Paul Bocuse-nél és Alain Ducasse-nál tanult francia séf, David Rathgebera tart műhelyfoglalkozást a főzés iránt érdeklődő közönségnek a Magyar Bocuse d'Or Akadémia által kiválasztott magyar séfek részvételével, november 19. és 21. között pedig három Michelin-csillagos francia séf, Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans három gálavacsorán készít francia menüsorokat a Sofitel Budapest ChainBridge-ben.
 
A sorozat november 20-án egy hagyományos francia programmal zárul: minden évben november harmadik hetében bontják fel az új Beaujolais-t, a Saone-síkság borvidékéről származó könnyű és ünnepi bort, így a program során az itallal és a hozzá kapcsolódó hagyománnyal most a magyar közönség is megismerkedhet.
A nagykövet kiemelte, hogy a francia gasztronómia legfontosabb elemét a különböző régiók helyi ízei és azok minősége adja. Hangsúlyozta, hogy a francia élelmiszeripar az ország gazdaságának legfontosabb ágazata, amelyet erős nemzetközi jelenléttel bíró nagyobb csoportok és számos ipari vagy kézműves kis- és középvállalkozás alkot.
Mint mondta, Franciaország 27 három Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet és 2010 óta az UNESCO a szellemi  kulturális örökségek listájára is felvette a francia ünnepi étkezést.
Roland Galharague a magyar és francia konyha közötti párhuzamokra kitérve elmondta, hogy nem csak a két ország szőlészeti és borászati hagyományaiban van számos hasonlóság, de az olyan jellegzetes ételek elkészítésében és szeretetében is, mint például a libamáj vagy a különböző gombafajták.
A hét részletes programjairól a rendezvény Facebook oldalán lehet tájékozódni.