Barbecue vagy grill? Milyen bort igyak hozzá?

Liktor Eszter
2022. július 13., 11:56


Bár sokszor szinonimaként használjuk őket, nagyon messze állnak egymástól, és a két technológia különbsége a borválasztás szempontjából is meghatározó. Az egyetlen közös pont, hogy mindkettő a kerti sütögetéssel egybekötött családi-baráti összejövetelek alatt történik. 
 
 
Barbecue vagy grill? Milyen bort igyak hozzá?
A barbecue egy speciális eljárás: a zárt rendszerben, lassú tűzön és füstön történő sütést jelenti. Ezzel szemben a grillezés mint konyhatechnológiai eljárás magas hőfokon, parázs fölött, gyorsan történő sütést jelent, amelynek során az alapanyagon (tipikusan húsokon) egy ízletes kéreg képződik. Ez ad a húsnak egy füstös ízjegyet, de korántsem olyan mély, szinte édeskés füstösségről beszélünk, mint a barbecue esetében. 
 
Barbecue vagy grill? Milyen bort igyak hozzá?
 
Mit igyál a barbecue eljárással készült ételek mellé?
barbecue: zárt rendszerben, lassú tűzön, füstön
Válaszd hozzá a kevéssé alkoholos, ellenben gyümölcsös (és ez által is édes ízérzetet keltő), maradékcukorral is rendelkező borokat, bármennyire is azt gondolnánk elsőre, hogy az erősen füstös ételhez füstös, földes jegyeket fölvonultató, testes vörösök dukálnak. Próbáld ki a félédes kategóriából mindazokat, amelyek rendelkeznek biztos savgerinccel is, például egy félédes sauvignon blanc-t, zöld veltelinit vagy rajnai rizlinget. 
 
Ha ragaszkodsz a vörösborhoz, egy jól elkészített pinotage tökéletes barbecue-bor lehet. Erőteljes, feketébe hajló színe igen merész ízprofilt sejtet: megtalálhatóak benne a füstös-dohányos-baconös jegyek mellett az édesgyökér, a rooibos, a fekete szeder, a sűrűre főzött, fűszeres szilvachutney, sőt néha a málna és a piroshúsú kaliforniai paprika ízjegyei.
 
Mit igyál a grillezett húsok és zöldségek mellé?
grill: magas hőfokon, parázs fölött, gyorsan
Marhahús mellé a szokásos vörösök mellett megállhatja a helyét például egy hosszan érlelt, hordós chardonnay, amely a hordónak köszönhetően fölvértezte magát némi (hordó)tanninnal, de bátran próbálkozhatunk akár egy testesebb (és ez által magasabb, 13,5-14%-os alkoholfokkal rendelkező) rozéval is. Grillezett steak mellett a koncentrált húsízre és a füstös kéregre rímelhetnek egy közepesen testes cabernet franc földes, enyhén zöldpaprikás jegyei, de akár a syrah borsos-fűszeres aromatikája is. Jó választás lehet a mérsékelt tannintartalma mellett élénken gyümölcsös kékfrankos, akár siller (sőt siller blend) vagy rozé formájában, de hasonlóképpen működhet az olasz primitivo is. 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé