Baszkföldi a világ legjobb női séfje

Borászportál - HVG
2012. május 07., 10:46


Kitüntetés - A gasztronómiában élen járó baszk konyhaművészet újabb sikert ért el: San Sebastian neves étterme, az Arzak főséfjének ítélték oda a Veuve Clicquot World's Best Female Chef díjat. A rangos elismerés nevéből is kitűnik, a szakmai dicsőség ezúttal a szebbik nem képviselőjét illeti – írja a hvg.
Baszkföldi a világ legjobb női séfje
 
Az 1897 óta funkcionáló negyedik generációs családi étteremben igazán kitűnő párost alkot apa és lánya: Juan Mari Arzak és Elena Arzak a séfek nemzetközi mezőnyének élvonalába tartozik. A famíliához címzett kulináris szentélyt öt éve folyamatosan a világ első tíz vendéglátóhelye közé sorolja a brit Restaurant magazin,az idén is megtartották 8. helyüket. Az ítészek objektív megítélését jelzi egy még korábbi döntés, Baszkföldön először az Arzak étteremnek ítélték oda 1989-ben a legmagasabb minőségi fokot jelentő három Michelin-csillagot.
 

Elena Arzak esetében nem túlzás azt állítani, hogy édesapja fakanala mellett nőtt fel. Tőle tanulta az első mesterségbeli fogásokat, majd Svájcban, a jó hírű luzerni szállodavezetői iskolában (Schweizerische Hotelfachschule Luzern) szerzett szakmai végzettséget 1991-ben. Közben több étteremben bővítette tudását, s leste el a konyhatitkokat. A névsor meglehetősen rangos: La Gavroche (London), Vivarois (Párizs), XV. Lajos (Montecarlo), Antica Hosteria di Ponte Cassineta (Lugano), Pierre Gagniere (Párizs). A molekuláris konyha újdonságait hol másutt, mint Ferrán Adriá rosasi éttermében, az El Bulliban fedezte fel. Ilyen municíóval gazdagodva tért vissza San Sebastianba a családja éttermébe.
Elképzelései megvalósításában, munkájában a legjobb partnere, szövetségese továbbra is az édesapja. A baszk avantgárd konyhát képviselve a hagyományos konyha és az új trendek közötti egyensúlyt keresik. Ugyanakkor nyitottak az ázsiai, ibér-amerikai, skandináv, ausztrál és újzélandi gasztrokultúrák leképezésére,fúzionálására. Kulináris műhelyük egyedinek számító fogásokkal büszkélkedik, amelyek viszont egyszerű, természetes alapanyagokból készülnek. Az ételek, ízek kutatásának megszállottai, saját laboratóriumuk van, ízbankuk 1000 terméket és összetevőt tárol. Mindez Elena és Juan Mari Arzak összefogásával, együttes tudásával és akaratával valósult meg.
Baszkföldi a világ legjobb női séfje
Elena és édesapja, Juan
A párhuzamos életpálya elválaszthatatlan a nemzetközi elismerésekben is. Az apa tavaly vehette át a szakma rangos életműdíját Londonban a Világ legjobb 50 éttermét ragsoroló gálán, most pedig ugyanitt a lányának, Elenanak adták át a Veuve Clicquot Világ Legjobb Női Séfje (Veuve Clicquot World's Best Female Chef) díjat.
A kitüntetést a francia pezsgőkészítés és forgalmazás nagyasszonya, Madame Clicquot emlékére alapították, akinek itala az orosz Sándor cár és a királyi udvarok kedvence volt, s ma ezt a pezsgőmárkát imádja például Jack Nicholson vagy Pamela Anderson is. A díjat odaítélők véleménye szerint ugyanazt az elszántságot, kreativitást, innovációs hajlamot, üzletasszonyi eredményességet testesíti meg ma a kivételes képességű Elena Arzak, mint két évszázaddal ezelőtt Barbe-Nicole Clicquot.
Forrás: hvg.hu
Winelovers borok az olvasás mellé