Betörtek a sörök a Márton napi Borfesztiválra

Borászportál
2015. október 21., 21:17


Borok-Libák-Fűszerek címmel négynapos Márton napi Borfesztivál lesz november 5-8 között a Gellért Szállóban. De hogy kerül a sör a Márton napi asztalra?
Betörtek a sörök a Márton napi Borfesztiválra
Fotó: 5chw4r7z/Flickr
Szokatlanul indít az idei - immár ötödik - Márton Napi Borfesztivál, hiszen a „nulladik” nap a sör körül forog majd, kultúrtörténeti érdekességekkel valamint skót és magyar sörös ételekkel.
 
Persze nem kell aggódniuk a borisszáknak sem, hiszen többi napokon a boré, no meg a kortárs gasztronómiaé a főszerep!
 
Betörtek a sörök a Márton napi Borfesztiválra
 
A Márton- napi Borfesztivál újragondolt ételekkel és programokkal valamint egy gasztrötörténeti szenzációval készül ebben az évben. Csütörtökön, a nulladik napon sörkurzussal és egy skót-magyar sörvacsorával indul a „bemelegítés”, ahol Paul Mizener skót mesterszakács és Frideczky András, a Gellért Söröző séfje alkotta különleges menüsort kóstolhatják végig a vendégek. Előételként csirke- és libamájat sörös hagymalekvárral és skót zsemlével, majd malacpofa krémlevest, végül eredeti skót haggist tűzhet a villájára a közönség, a (sör)hab a tortán pedig a mogyorómousse-os fekete sör pite lesz. Katona Csaba történész sörkurzust tart majd, ahol hat féle sört lehet megkóstolni.
 
Az 5 étterem 5 fűszer vacsora keretében a Gellért Söröző, az Alabárdos, a Viator Étterem, a Mák Bistro és a Laci!Konyha!, azaz öt kiváló hazai étterem séfje készít ételeket, egy-egy fűszer főszereplésével.
A menüsoron olyan fogások szerepelnek, mint a frissítő citromverebénás libamáj, a zöldkorianderes libaleves, az ínycsiklandozó lestyános libaszárnytő vagy a libával töltött káposzta. A fogásokat pedig hozzájuk illő borokkal lehet majd leöblíteni.
 
A Fűszerkurzus keretében ezúttal azt is megtudhatják a fesztivál résztvevői, hogy miként érdemes a fűszerekkel bánni. A mesterkurzus előadói között van Ambrus Lajos, aki a novemberben megjelenő Magyar konyha magazin Fűszerkönyvének szerzője, segítségével a tradicionális és újhullámos hazai fűszereket fedezhetik fel a résztvevők, Herczeg Ágnes borszakértő pedig a fűszerek és a borok párosításáról beszél majd. Pénteken Litauszki Zsolt a Zsidai Group kreatív séfje kurzusán a fűszerek gyakorlati használatát sajátíthatják el a vendégek, míg szombaton Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és az Onyx F&B igazgatójának falatkáit lehet majd megkóstolni.
 
Betörtek a sörök a Márton napi Borfesztiválra
 
A vasárnapi brunch menüje igazán szokatlan ízeket ígér, hiszen a Gellértben debütál Wang mester pekingi libája, ami nem más, mint a modern japán konyha legismertebb hazai képviselője, Maki Chef liba sushija, és a Gellért vezető séfjének boros libapaprikása. Közkívánatra pedig a pekingi libát a pénteki és szombati fesztiválnapokon is meg lehet majd kóstolni!
 
A Lakosztályétterem idei kínálatára már el is kapkodták a jegyeket, ott az első nap a kelet varázsait idézik meg, másnap a huszas évek Amerikájába repítenek Héjja László, a Gellért mesterszakácsának ételkompozíciói.
 
Annyi minden lesz idén a fesztiválon, hogy nem is szóltunk még a borokról! Pedig érdemes, hiszen pénteken a Bor és Piac válogatásában olyan kézműves borászatok érkeznek, akiknek boraival ritkán találkozhatunk a fővárosi boros polcokon. Szombaton pedig a Bortársaság válogat, a legnagyobb neveket és legkiválóbb borokat felsorakoztatva a kiállítók között. A korlátlan bor- és pálinkakóstolás mellé mindkét nap gasztro kiállítók is csatlakoznak. Ott lesz az Aranyszarvas, a Bükki Sajt és a mára már fogalommá vált Zing Burger.
 
Betörtek a sörök a Márton napi Borfesztiválra
 
Mindkét nap lesz After Party is, pénteken a Sister Act, azaz Tóth Vera és Tóth Gabi koncert, utána pedig DJ Garami szórakoztatja a nagyérdeműt, szombat estére pedig érkezik a Kiscsillag zenekar és az Anima Sound DJ Set. Az After party alatt pedig a DiVino Borbár várja a vendégeket.
 
Belépő a sörkurzusra 3.490 Ft, a 4-fogásos skót-magyar sörvacsora, belépéssel a sörkurzusra 6.990 Ft. Egynapos belépő a fesztiválra és az after partyra, korlátlan kóstolással és kóstolópohárral 5.990 Ft, mindez az 5 fűszer-5 étterem borvacsorával kiegészülve 12.990 Ft. A lakosztályétteremre pedig már nem lehet jegyet kapni.
 
További információ a fesztiválról: www.borfesztivalgellert.hu.
Winelovers borok az olvasás mellé