Design Hét: Bemutatkozik a finn gasztronómia

Borászportál
2012. szeptember 13., 11:23


Programajánlat - Finnország lesz a 9. Design Hét Budapest díszvendége; a kortárs formakultúra népszerűsítését célzó rendezvénysorozat a Fiskars Design Village művészfalut mutatja be szeptember 28. és október 7. között a budapesti közönségnek.
Design Hét: Bemutatkozik a finn gasztronómia
 
A tavalyi lengyel programsorozat után a Design Hét Budapest ebben az esztendőben Finnországot, pontosabban a Helsinkitől mintegy száz kilométernyire található Fiskars "dizájnfalut" kérte fel díszvendégnek - tájékoztatták a Borászportált a szervezők.
Mint felidézik, az apró művészfaluban az elmúlt két évtizedben egy, a lokális értékekre, a helyi nyersanyagokra, a hagyományokra, a kézműves tudásra és a kis közösségek erejére alapozó új minőség jött létre. A dizájnfeszt kapcsán szervezett programokon keresztül a művészek által formált település nemcsak iparművészeti és formatervezési értékeit mutatja be a magyar közönségnek, de a vidék gasztrokultúrájába is bele lehet majd kóstolni.
 
A finn programok "zászlóshajó-kiállítása", a Fiskars Design Village goes Budapest: Modern és Klasszikus Helsinkiből, az ottani dizájnmúzeumból érkezik, ahol a Világ Dizájnfővárosa 2012 program hivatalos része volt.
Az 1996-ban alapított Cooperative of Artisans, Designers and Artists in Fiskars (a Fiskarsi Kézművesek, Designerek és Művészek Szövetsége) tagjainak munkáiból válogató tárlat a Design Terminál felső szintjén szeptember 28. és október 28. között várja a látogatókat; a kiállításon látott tárgyak közül több meg is vásárolható a Hybridart Design Shop & Caféban egy hónapig működő Onoma pop-up üzletben.
A Fiskars Village életében a dizájn és a művészetek mellett a gasztronómia is fontos szerepet játszik. A művészfaluban működő Fiskars Wärdshusnak köszönhetően a kortárs finn és skandináv gasztrokultúrával ismerkedhetnek az érdeklődők a fesztivál első napján nyíló, majd október 21-ig a Szabadság téri Hütte Caféban működő pop-up étteremben, amelyet finn formatervezők munkáival és dizájnklasszikusokkal rendeznek be. A Wärssy pop-up étteremben kínált ételeket a Slow Food és a Slow Dining alapelvei szerint, friss alapanyagokból, helyben készíti Patrick Karlsson chef.
A Budapest Design Meetup szeptember 29-i különkiadása keretében az Anker Klubban az érdeklődők Leena Pasanen, a Finnagora igazgatója, valamint a falu alkotó művészei közül Karin Widnäs keramikusművész, Antti Siltavuori építész és ipari formatervező, illetve Camilla Moberg ipari formatervező előadását hallgathatják meg.
A 9. Design Hét Budapestre szeptember 28. és október 7. között kerül sor; támogatója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Nemzeti Kulturális Alap, védnöke a Magyar Formatervezési Tanács; szervezője a Design Terminál, a Forum Hungaricum intézménye.
Winelovers borok az olvasás mellé