Dobjuk fel a grillre! - a megfelelő borválasztás kerti sütögetéshez

Fendrik Zsóka
2014. július 23., 16:13


A nyári szezon kellős közepén vagyunk, ilyenkor kerülnek elő a grillsütők minden teraszon, kertben, Balaton parti nyaralónál. Mi kell ahhoz, hogy még tökéletesebb legyen a sütés? Egy jól passzoló bor!
Dobjuk fel a grillre! - a megfelelő borválasztás kerti sütögetéshez
 
A döntő tényező a borválasztásnál az alapanyag... Nekem előbb jár az agyam, hogy milyen bort vegyek és utána az ételen, de sokan ezzel fordítva vannak. Valójában mind a két gondolkodás megfelelő, a kulcs a helyes párosítás. Most az alapanyag oldalról közelítem meg a kérdést...
Feldobhatunk a grillre zöldségeket, sajtokat, halakat, fehér húsokat és az elmaradhatatlan vörös húsokat, steakeket. Számtalan ételt elkészíthetünk ezzel a kedvelt technológiával. Gyors és egyszerű, bárki fejedelmi ételt tud varázsolni az asztalra.
Menjünk is sorba a borválasztás szempontjából döntő tényezőkön, hogy senki ne jöjjön zavarba a boros polcok előtt!
A délebbi tájakon Európában gyakrabban fogad minket az a látvány, hogy a grill meg van pakolva zöldségekkel. Nemcsak a fóliába tekert krumpliban merül ki a zöldségfogyasztás, hanem cukkini, articsóka, padlizsán, paprika, sárgarépa, minden ami éppen frissen van, ott sütkérezik a rácson. A szicíliaiak nagy mesterei a mentás-fokhagymás grillezett padlizsánnak, vigyázat veszélyesen finom!
Dobjuk fel a grillre! - a megfelelő borválasztás kerti sütögetéshez
Bátran használjuk a fűszernövényeket is, sőt ez segíti a borválasztást is, hiszen jöhetnek a friss, könnyű, fehér borok. Az illatos fajtákat is választhatjuk, mint Irsai Olivér, cserszegi fűszeres, de biztos siker egy fajtajelleges sauvignon blanc. A friss fűszerekkel és a zöldségekkel felejthetetlen párosítás egy üde, reduktív egri csillag is.
 
A sajtok mellett sem mehetünk el szó nélkül! Ezeknek sok változata létezik: keményebb típusú sajtok, érleltebbek, fűszerezettek. Sőt a németek és franciák nagyon szeretik, amikor megfűszerezik a camambertet - kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal - utána fóliába csomagolják és grillen elkészítik. Ellenállhatatlan egy csepp friss olívaolajjal!
A sajtok érettsége és fűszerezettsége nagy mértékben befolyásolja a borválasztást. Az egyszerűbb, kevésbé érlelt sajtokhoz a fiatal furmintok remekül passzolnak. Egy fiatal, csak acéltartályos tétel választásakor is szép élményekkel gazdagodhatunk. Az érleltebb sajtok - kb 6 hónap - esetén már jöhetnek a testes fehérek, amiben krémessége gazdag mineralitással van kiegészítve, mint a somlói furmintok, dűlős tokaji furmintok és egy szép juhfark is oda kerülhet az asztalra. A fehérpenészes, fűszerezett camamberthez pedig már kortyolgathatunk egy kellemes kadarkát, pinot noirt is!
Dobjuk fel a grillre! - a megfelelő borválasztás kerti sütögetéshez
Külön kategóriát képviselnek a halakhoz párosítandó borok. Széles skálán mozog a borválaszték. Az alapkoncepció, amivel rosszat biztosan nem teszünk, az egy kellemes olaszrizling, vagy rajnai rizling.
Alapszabály, hogy a balatoni halak legjobban a balatoni borban szeretnek "úszni"! Ne próbáljunk meg rájuk erőszakolni mást, nekünk is úgy esik majd a legjobban, ha egy korty balatoni bort iszunk a falat után. A tengeri halak, rákok már némi fejtörést okoznak. Egy nehezebb krémesebb bor nagyobb élményt nyújt majd, főleg, hogyha pár hónapos tölgyfahordós érlelést kapott, de közben megőrizte frissességét. Ilyen például viognier, a chardonnayk, vagy az isztriai malvasia. Mindezek mellett meg kell említeni a vörös húsú halakból készített steakeket, legismertebb a tonhal steak, itt bátran fogyasztható egy siller vagy egy pinot noir is.

Cikkünket a grillezett húsokhoz ajánlott borokkal folytatjuk!