Előbbre hozták a Gourmet Fesztivált

Borászportál
2015. március 25., 21:25


A megszokotthoz képest az idei évben egy héttel korábban kezdődik a Gourmet Fesztivál. A Millenáris Parkban május 21-24 között lesz a rendezvény. A 2015-ös esemény fókuszában a paprikás csirke lesz. A kilátogató vendégek megkóstolhatják különböző formákban és textúrákban a tradicionális magyar ételt.
Előbbre hozták a Gourmet Fesztivált
Kétségtelen, hogy a paprikás csirkét tekintjük a magyar gasztronómia egyik alapkövének. Ha a legjellemzőbb magyar fogásokat kell megemlítenie a nagyközönségnek, úgy a paprikás csirke jellemzően a dobogón végez, a gulyás, a halászlé, a töltött káposzta és a paprikás krumpli a vetélytársai, de a disznótoros, a bableves és a túrós csusza is bele szokott szólni a versengésbe - vélik az esemény honlapján.
 
A paprikás csirke hozzávalóinak majdnem felét viszont csak a XVI. században ismerte meg Európa. A magyar konyha mintegy kétszáz éves múltra visszatekintő jellegzetes képviselőjének egyenesági fölmenői a pörkölt és a tejfölös habarás.
A hozzávalók:
 
  • zsiradék,
  • hagyma,
  • só,
  • bors,
  • fűszerpaprika,
  • zöldpaprika,
  • paradicsom,
  • hús (csirke),
  • tejfölös habarás
 
A vendéglői étlapon először 1825-ben jelent meg, Szegeden.
 
Mint minden praktikusan egyszerű étel, így a paprikás csirke is nagy túlélő, amit az évszázadok során a liszt mennyisége, a pirospaprika, a tejföl és legfőképpen a csirkehús minősége szerint lehetett elrontani, vagy épp tökélyre fejleszteni. Fűszerezése tekintetében alaphang lehet majoránna, curry, kömény vagy rozmaring is. Készíthető sütőben gombával, ami máris mondható bakonyinak, de lágyítható tejszínnel vagy használhatunk több fokhagymát is.
 
Előbbre hozták a Gourmet Fesztivált
Fotó: Salon Étterem (Forrás)
 
A paprikás csirkének viszont most itt a lehetősége rá, hogy vadiúj ötletek segítségével a csúcskonyhákon gondoljanak róla valami egészen mást, vagy épp pont ugyanazt, amit kétszáz éve, a fogás megszületésének pillanatában. A Gourmet Fesztiválon ugyanis elképzelhetetlenül sok verzióját kóstolhatják meg a látogatók, és ahogy azt már megszokhatták, amióta emblematikus ételt választ a fesztivál, azóta mindig újabb és újabb arcát lehet fölfedezni. Így történt tavaly a rakott krumplival, és idén is ez a sors vár a főszereplőre, a paprikás csirkére.
Winelovers borok az olvasás mellé