Egy pompás bor-étel pár a sommelier ajánlásával


2024. május 07., 10:28


Kovács Antal háromszoros magyar sommelier bajnok ételajánlata egy csodás somlói juhfarkhoz.
Egy pompás bor-étel pár a sommelier ajánlásával
A sertéssült számtalan verziója - legyen az oldalas, tarja, vagy akár egy jó csülök - , igencsak kedvelt hazánkban. S bizony ezek az ételek mágnesként vonzzák a jó magyar bort.

Jellemzően vörösborokat szoktunk melléjük társítani, ám nem szabad megfeledkezni egy régi tanításról: a testes, tüzes, krémes felszínű fehérborok, eszméletlenül jól tudják kísérni ezeket a fogásokat. Főleg ha a nedű, egy nagy tehetségű vulkán oldalán született!
 
A Csülök Pékné Módra eklatáns példaként szolgál erre a párosításra. Kifejezetten rusztikus, tartalmas és laktató fogás. A somlói Kancellár Birtok Juhfarkja pedig, egy nagyon hasonló karakterrel rendelkező tétele a bor-horizontnak. Testes, sűrű szövésű, tüzes. Mozgása olajos, ám mégsem nehézkes a pohárban. Túlérett termésből született, aromáját az aszalt gyümölcsök, valamint a Somló-hegy bazalt kőzeteknek köszönhető ásványos átszellemülés vezeti fel. A korty krémes ízhömpölyként közlekedik át a nyelven.
 
Egy pompás bor-étel pár a sommelier ajánlásával
 
Ez a juhfark a komoly beltartalom és a lezser elegancia együttes megtestesülése. Finoman melegítő alkoholja, nagyszerűen balanszírozza ki a csülök-költemény rusztikus karakterét. S mikor összekóstoljuk őket, az asztali örömök egy következő, magasabb szintre emelkednek. A gasztronómia számtalan élményt tartogat a fogyasztók számára, de amikor a megfelelő bor a megfelelő étellel találkozik az asztalon, az bizony az egyik legnagyobb élmény, amit egy étteremben megtapasztalhatunk!
 
 
Horváth Ferenc, a Somló és Környéke Borút Egyesület és Borlovagrend Kancellárja, családtagjaival együtt, 2014-ben indította új útjára a borászatot. A Kancellár Birtok mára 20 hektárossá nőtt. A Berliner Wine Trophy-n 11 forgalomban lévő tételük közül már 9 szerzett aranyérmet emellett a Decanter World Wine Awards-on a juhfark tételük tavaly 91 pontot kapott, a Winelovers Wine Awards-on nyert már aranyat a 2018-as és 2019-es juhfarkjuk, a 2019-es hárslevelű boruk és a 2021-es cabernet franc-juk is. Boraik már Sanghajban is ott vannak, köszönhetően az Asia Wine Trophy több aranyérmes borának. Magyarország első boriskolájának, a Borkollégiumnak a boraként is megjelennek, ezért ez a tétel 2024-ben minden borkurzus kóstolósorábanszerepel.
 
Winelovers borok az olvasás mellé