Ettől hízol karácsonykor!

Borászportál
2014. december 23., 20:10


Az ünnepek alatt ebédek és vacsorák sora követi egymást. A vendégeknek pedig nem csak a finom falatoktól, hanem az alkoholtól is megnőhet a derékbőségük.
Ettől hízol karácsonykor!
A karácsony és szilveszter során sokan közel 4000 kalóriát "isznak meg". A bulizók átlagosan 62 egységnyi alkoholt, vagyis 30 pohár bornak vagy 22 korsó sörnek megfelelő mennyiséget gurítanak le az ünnepek alatt. Ez 200 csokoládétallérral egyenértékű, amelynek elégetéséhez nagyjából hét óra kocogásra lenne szükség.
Egy, az Ötvenentúl.hu által ismertetett Cancer Research UK megbízásából kétezer fiatal felnőtt részvételével készített felmérésből az derült ki, hogy minden negyedik 18–24 éves és minden harmadik 25–34 éves felnőtt kihagyott már egy étkezést az esti bulizás előtt azért, hogy helyet hagyjon az alkoholnak a napi engedélyezett kalóriamennyiségben. A felnőttek egyharmada a bort nevezte meg a kedvenc ünnepi italaként, ennek ellenére 95 százalékuk nem tudta, hány kalória van egy szabványos pohárban. A válaszadók kilencven százaléka a sör kalóriatartalmát sem ismerte.
 
A felmérés alátámasztja azt az októberben közzétett kutatást, mely szerint az alkoholt fogyasztó felnőttek kalóriabevitelük 10 százaléka az alkoholos italokból származik, a többségük mégsem tudja, hány kalória van a kedvenc italában. A Royal Society of Public Health arra hívta fel a figyelmet, hogy a 237 kalóriát tartalmazó alkoholtartalmú frissítők egy szelet pizzának, a 644 kalóriát tartalmazó Pina Colada pedig egy Big Mac szendvicsnek felel meg.
Winelovers borok az olvasás mellé