Hétvégén Újbor és Sajt Fesztivál!

Németh Richárd
2011. november 22., 11:03


„Nagyobb társaságban húsz, harminc ember mindig igyon újbort.” – tűzte zászlajára Hamvas Béla jól ismert gondolatát az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Újbor és Sajt Fesztivál szervezőgárdája. A budapesti Vajdahunyadvárban november 26-án és 27-én nemcsak a könnyű és gyümölcsös újborok szerelmesei, de a kézműves, házi sajtokat imádók is otthonra lelnek.
Hétvégén Újbor és Sajt Fesztivál!
 
Primer aromák
A borászatban egy új évjárat mindig egy új ígéret. Az újborok, melyek novemberre már minden pincében készen vannak, azt a célt szolgálják, hogy míg a komoly tételek érnek a hordóban, addig is tudja valamivel nedvesíteni a torkát a gazda, és barátai. Vékonyka borok ezek, többnyire savhangsúlyos, könnyed szerkezettel, melyekben tombolnak az úgynevezett primer aromák: gyümölcsök, gyümölcsök és gyümölcsök. Tipikusan az a bor, amiből az ember egy jó társaságban örömmel fogyaszt el, akár egy egész palackkal is. Pláne, ha mellé olyan gazdag ízvilágú kézműves, vagy ha úgy tetszik, házi sajtokat lehet falatozni, mint amilyeneket az Újbor és Sajt Fesztiválon rendszeresen kiállító sajtkészítők hoznak magukkal. (A cikk a hirdetés után folytatódik!)
 
Ideális helyszín
Az év vége felé közeledvén, egyre kifogyunk a fesztiválokból. Az Újbor és Sajt Fesztivál az idei évben az utolsók egyike, ahol a bor- és sajtkedvelő közönség még közelről hallhatja a termelők bölcsességeit, anekdotáit.
Hétvégén Újbor és Sajt Fesztivál!
A helyszínről tudni kell, hogy a Vajdahunyadvárban található Mezőgazdasági Múzeum szolgál otthonául a rendezvénynek. Tágas tereivel, hatalmas belmagasságával biztosítja, hogy a vendégek kényelmesen elférjenek egymás mellett, s hogy oxigénből se legyen hiány.
 
A Nemzet Újbora
Idén hagyományteremtő céllal, a kárpát-medencei borászok összefogása által megvalósul a Nemzet Újbora 2011 nevet magán viselő cuvée, amelyet november 26-27-én Magyarország Borkirálynői fognak adományért kóstoltatni a fesztiválozókkal. A befolyt összeg egy karitatív célt, nevezetesen a dévai árvák megsegítését szolgálja, hogy egy szebb és boldogabb karácsonyban legyen részük. Ezen összefogás fővédnöke Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a 2002-ben életre hívott Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.
Vernisszázs
A november 26-i ünnepélyes megnyitón – immár hagyományosan – díszruhában megjelennek Magyarország Borrendjei, a Fehér Asztal Lovagrend és a Sajtlovagrend tagjai. A jubiláló borrendeket idén is díszoklevéllel köszöntik,
Hétvégén Újbor és Sajt Fesztivál!
amelyet azon új tagok ünnepélyes avatása fog követni, akik a szőlő- és bortermelés terén maradandót alkottak.
 
A részletes program innen elérhető.
A rendezvény a helyszínen váltható belépőjeggyel látogatható (2000 Ft/fő), amely tartalmazza a kóstolópoharat, a borok kóstolójegy-füzetét, valamint a Mezőgazdasági Múzeum belépőjét.
További információ:
Ferencz Vilmos (főszervező)
Telefon: +36 20 97 53 814
Telefax: +36 74 410 197
Winelovers borok az olvasás mellé