Ma nem mernéd megkóstolni a jövő ételeit!

Borászportál
2014. június 25., 22:18


Rovarokat, szintetikus húst, és génmanipulált élelmiszereket eszünk majd a jövőben? A világ népességének növekedésével nő az igény a tápanyagban gazdag élelmiszerekre. A tudósok dolgoznak am egoldáson, de az egyelőre nem tűnik kellemesnek.
Ma nem mernéd megkóstolni a jövő ételeit!
 
A megfelelő mennyiségű vitamin és fehérje-bevitel hiányában a gyermekek elmaradhatnak a fejlődésben, csökken az immunitás, gyengül a szív és a légzőrendszer, vakság vagy szellemi fogyatékosság okozója lehet. Az alultápláltság és a rosszul tápláltság világszerte probléma - csak éppen földrészenként más-más oka van - írja a Házipatika.com.

Az európaiaknak például mintegy negyven százaléka jódhiányos. A jódhiány súlyos esetben komoly fejlődési rendellenességeket okozhat. Világszerte mintegy ötvenmillióan szellemi fogyatékosak a jódhiány következtében. Kínában, Latin-Amerikában és Afrikában viszont a proteinhiány a legnagyobb gond: emiatt marad el a fejlődésben például az afrikai gyerekek negyven százaléka.
 
Észak-Amerikában a feldolgozott ételek miatti rosszul tápláltság okoz problémákat, a rostban szegény étkezés, valamint a kálium, kálcium és D-vitamin hiánya. Délkelet-Ázsiában az emberek mintegy fele A-vitamin hiányos. Az ok az egyoldalú étkezés - annyira szegények, hogy jóformán csak rizst esznek. Az anyai halálozások (terhességgel és szüléssel kapcsolatos halálozások) mögött pedig húsz százalékban a vashiányos vérszegénység áll.

Az alultápláltság problémájának megoldásán több tudóscsoport is dolgozik. Ígéretes a laboratóriumban fejlesztett, új típusú élelmiszer, illetve hogy olyan élelmiszereket dúsítanak vitaminokkal és extra tápanyaggal, amelyeket már egyébként is fogyasztanak az emberek. A cukor vagy a rostok hozzáadása már ma is bevett szokás, de több kísérlet is fut párhuzamosan.

Az egyik ilyen projekt az aranyrizs előállítása. A génmanipulált rizs az A-vitamin elővitaminját, béta-karotint tartalmazza. Arra viszont nincsenek konkrét adatok egyelőre, a béta-karotinnak valójában mekkora hányada alakul át a szervezetben ténylegesen A-vitaminná.
Ma nem mernéd megkóstolni a jövő ételeit!
A rovarok is kiváló állatifehérje-források, magas a zsír-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalmuk. Többek között erről is beszél A BBC Stefan Gates a BBC 4 Can Eating Insects Save the World? (Megmentheti a rovarevés a világot?) című dokumentumfilmjében. Becslések szerint már jelenleg is mintegy kétmilliárd ember eszik rendszeresen rovarokat. Thaiföldön például mintegy húszezer rovargazdaság létezik: részben a rovarok váltják ki a szárnyasokat és az emlősök húsát.

A világ népességének növekedésével nő az igény a húsra is. Ezt előteremteni azonban hatalmas erőforrásokat igényel. Alternatívaként a tudósok laboratóriumban előállított hússal is kísérleteznek - például tehenektől vett őssejtből tenyésztenek húst petricsészében. Egyelőre csak kis mennyiségben tudtak így húst készíteni, melynek ráadásul az íze sem emlékeztet a valódi húsra, de az eljárás nagy jövő előtt állhat.