Sokkal többféle bor illik a macaronhoz, mint gondolnád

Borászportál
2019. március 20., 16:00


Március 20-a a macaron világnapja. Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy a tökéletes étel-bor párosítások szakértői és kiötlői már régen felfedezték maguknak ezt a desszertet is. Következzen most 3 bor, amik remekül passzolnak a macaronok 3 kategóriájához.
Sokkal többféle bor illik a macaronhoz, mint gondolnád
A macaronokat sokféleképpen lehet csoportosítani, mi most az ízprofil alapján az alábbi 3 kategóriát állítottuk föl. Azért jó ez, mert mindegyikhez elég egyetlen bort ajánlani, amelyik a kategórián belüli összes típushoz kiválóan illeszkedik. Íme:
 
 
Fűszeres vonal

A csokis, karamelles, kávés, medvecukros, szárított gyümölcsös és fűszeres makaronokhoz jöhet egy somlói érett szürkebarát, ami az érlelésnek köszönhetően szintén mutathat fűszeres vagy éppen pörkölt aromákat. De egy kiváló tokaji aszú, amiben kandírozott gyümölcsök, hordófűszerek (elsősorban amerikai hordós kókuszreszelék, vanília) dominálnak.
 
Ajánlott borpárosítás:
 
 
Nem a vékony, friss stílusú pinot grigio-s vonal, inkább egy érettebb, testesebb, ásványosabb stílus Somlóról. Mégis könnyen érthető és szerethető tétel körtével, trópusi gyömölccsel és sok-sok krémességgel.
 
Citrusos, trópusi gyümölcsös vonal

A citrusos, trópusi gyümölcsös, fehérhúsú csonthéjas töltelékes macaronokhoz kiválóan mennek a kései szüretelésű borok, amikben szintén megjelennek a fehérhúsú vagy a trópusi gyümölcsök. Külön jó, ha nem túlhordózott a bor, hogy a friss gyümölcsös ízek vibráljanak benne.
 
Ajánlott borpárosítás:
 
 
Október közepén szüretelt leányka Egerből, a kierjedt bor egy részét nagy ászokhordóban érlelték 6 hónapon át, a többi reduktív eljárással készült. Illatában sok-sok virág és trópusi gyümölcs, első sorban ananász.
 
Bogyósgyümölcsös vonal
 
A pirosbogyós és erdei gyümölcsös makaronokhoz kiválóan masszol egy rozé pezsgő, amiben ugyanaz a finesz és frissesség található meg, mint az édességben.
 
Sauska Tokaj Pezsgő Rosé Extra Brut

Ebben a pezsgőben aztán van finesz bőven!  Rozé pezsgő Tokajból, ami egy fehér (chardonnay) és egy kék fajta (pinot noir) házasításával jött létre. Zamatos, karakteres, elegáns.
Winelovers borok az olvasás mellé