Hungarikumokat kínál a Magyarság Háza új kávézója

Borászportál
2012. szeptember 25., 17:30


Megnyitó - Kávézó és ajándékbolt nyílt csütörtökön a Magyarság Házában; a magyarság értékeit, kiemelkedő teljesítményeit bemutató fővárosi intézmény fejlesztésének első ütemében létrejött kávézó kínálatában hangsúlyosan jelennek meg a hungarikumok.
Hungarikumokat kínál a Magyarság Háza új kávézója
 
A Magyarság Háza létrehozásáról 2010 októberében döntött az Országgyűlés; a cél egy olyan intézmény létrehozása volt, amely széleskörűen bemutatja a magyarság szellemi kincseit, értékteremtő képességét - idézte fel a kávézót megnyitó Répás Zsuzsanna.
A nemzetpolitikai helyettes államtitkár kiemelte: a nemrég hatályba lépett hungarikum törvényben is megjelölt fontos cél, hogy mind a hazai közönség, mind az idelátogató turisták autentikus magyar termékekkel találkozzanak. Mint hozzátette, a csütörtökön megnyílt üzlethelyiség hangsúlyos része az ajándékbolt, amelyben kis mennyiségben, ám annál kiválóbb minőségben előállított, csak a magyarságra jellemző termékekkel találkozhat a hazai közönség és a turisták.
 
Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő arra emlékeztetett, hogy 2008-ban indult a mozgalom szerte a Kárpát-medencéban, amely az alapját adta a hungarikum törvény 2010-es elfogadásának. "Mára egyre több az olyan hely, ahol hungarikumokkal lehet találkozni, nemcsak a fővárosban, hanem számos más településen is" - jegyezte meg a parlamenti hungarikum munkacsoport tagja.
Lélfai Koppány, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 2010 óta "szívvel-lélekkel" dolgoznak a Magyarság Háza kialakításán. Az első látványos beruházás a kávézó és ajándékbolt átadása, valamint a kapcsolódó kiszolgáló helyiségek megújulása, és a tervek szerint 2014 tavaszára megnyithat a Magyarság Háza Látogatóközpont és az intézmény állandó kiállítása is.
Solnay Dénes, a Magyarság Háza Kávézót és a szintén az épületben működő Magyar Borok Házát üzemeltető Café Városfal Kft. tulajdonosának beszámolója szerint a következő évek során a gasztronómiai kínálat mellett sok olyan rendezvénynek biztosítanak helyet, amelyek a magyarsággal, a magyar kultúrával kapcsolatosak. Az ügyvezető elmondta: a kávézó és ajándékbolt üzemeltetési jogát határozatlan időre kapta meg a Café Városfal Kft.
Winelovers borok az olvasás mellé