Megjelent a Gault&Millau 2012!

Csiki Sándor - gasztronómus
2012. április 30., 22:32


Kiadvány - Érdemes megjegyezni a Gault&Millau Étteremkalauz nevét, mert 2012-ben már Magyarország is széleskörű értékelésre talált benne. 329 tesztelt étterem, 110 értékelt borászat, 407 szálloda.
Megjelent a Gault&Millau 2012!
 

Az éttermeket, mint az már sokak számára ismert, 1 és 20 pont között értékelik, azzal, hogy az 1-7 pont közöttieket T jelzi. Ezeket az éttermek kár is megnevezni. 8-9 pontot kaphatnak azok, amelyek munkája esetenként már túlmutat a napi rutinon. 10-12 pontos az az étterem, amely már erényekkel is bír és ahol esélyünk akad egy jó étkezésre. 13-14 pontos (egy szakácssapka) az az étterem, ahol a konyha már egyértelműen jó, és megbízható teljesítményt nyújt.
 

A 15-16 pont (2 szakácssapka) már a kiemelkedően jó és kreatív konyháért jár. A 17-18 pont (3 szakácssapka) a kivételes teljesítményt nyújtó csúcsgasztronómiát művelő éttermeknek jár. A 19-19,5 pont (4 szakácssapka) azt jelenti, hogy a Gault&Millau a világ legjobb éttermei közé sorolja. A 20 pont a tökéletesség csúcsa és továbbra is 4 szakácssapkát ér.

Franciaországban akadnak 5 szakácssapkával értékeltek is, mint a Le Meurice, Pierre Gagniere, a Maison Troisgros, vagy a Restaurant Alain Ducasse au Plaza Athénée. Bár a 20 pontot, az elméletileg elméleti tökéletességet lehetetlen elérni, azért mégis csak sikerülhet. Marc Veyrat séf volt az első, akinek ez összejött (20/20).
Megjelent a Gault&Millau 2012!
2012. április 26-án a Boscolo Hotelban Molnár B. Tamás főszerkesztő mutatta be az első magyar szerkesztésű Gault&Millau étteremkalauzt a hazai gasztronómiai élet jeles képviselőinek, étterem-tulajdonosoknak, séfeknek, a média képviselőinek. A Gault&Millau Étteremkalauz 2012 megjelenése gasztronómiatörténeti esemény. Ára: 2.500 Ft.
A magyar Gault&Millau legjobbjai (2012)
Az Év legjobb:
Gasztronómusa – Horváth József (“Ráspi”), Ráspi Vendéglő, Fertőrákos
Főszakácsa – Széll Tamás, Onyx Étterem, Budapest
Felfedezettje – Forster Zoltán, Jankovich Kúria, Rácalmás
Cukrásza – Balatoni Brigitta, Mák bisztró, Budapest
Éttermi étele – véres kolbász alma-mustárral (Laci Konyha, Mogyorósi Gábor és Tálas Kata)
Főpincére – Maul Gergely, Fausto’s, Budapest
A legjobb ár-érték arányú déli menü Gault&Millau szakácssapkás magyar étteremben az Olimpia – Takács Lajos és Csongrádi Csaba, Budapest
Forrás: Food&Wine
Winelovers borok az olvasás mellé