Őszi ízek: borban párolt gomba

Mindmegette.hu
2011. szeptember 27., 13:31


Minden gomba ehető, van amelyik többször is. Ezen felbuzdulva egy igazi őszi receptet ajánlunk. Gyönyörű, napos, meleg őszünk van, hogyha pedig megérkezik hozzá a csapadék is, akkor bizonyára rengeteg gomba lesz. Ha pedig van jóféle erdei gombánk, akkor már csak némi hagymára, zöldborsóra és persze borra van szükségünk.
Őszi ízek: borban párolt gomba
 
Borban párolt gomba

Hozzávalók:

  • 30 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma vagy 1 csokor ùjhagyma
  • 10 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1,5 dl félszáraz fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 dl tejszín
  • 1 evőkanál keményítő
 
Elkészítés:

Vágjuk apróra a hagymát, aprítsuk fel a gombát. A hagymát pirítsuk meg egy kis olajon, majd a gombát is dobjuk rá. Ha elfőtte a levét, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel a borral, majd fedő alatt hagyjuk párolódni (kb. 20 perc). Ha a leve elfőne, vízzel vagy borral pótolhatjuk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a borsót és az összezúzott fokhagymát is, és további 4 percig főzzük. A tejszínben simára keverjük a keményítőt, és a gombával elkeverjük. Még egyszer átmelegítjük, de már nem forraljuk. Főtt tésztával tálaljuk, de sült húshoz is kitűnő kísérő.
Winelovers borok az olvasás mellé