Minden gomba ehető, van amelyik többször is. Ezen felbuzdulva egy igazi őszi receptet ajánlunk. Gyönyörű, napos, meleg őszünk van, hogyha pedig megérkezik hozzá a csapadék is, akkor bizonyára rengeteg gomba lesz. Ha pedig van jóféle erdei gombánk, akkor már csak némi hagymára, zöldborsóra és persze borra van szükségünk.
Borban párolt gomba
Hozzávalók:
- 30 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma vagy 1 csokor ùjhagyma
- 10 dkg fagyasztott zöldborsó
- 1,5 dl félszáraz fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- 4 evőkanál olaj
- 1 dl tejszín
- 1 evőkanál keményítő
Elkészítés:
Vágjuk apróra a hagymát, aprítsuk fel a gombát. A hagymát pirítsuk meg egy kis olajon, majd a gombát is dobjuk rá. Ha elfőtte a levét, sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel a borral, majd fedő alatt hagyjuk párolódni (kb. 20 perc). Ha a leve elfőne, vízzel vagy borral pótolhatjuk. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a borsót és az összezúzott fokhagymát is, és további 4 percig főzzük. A tejszínben simára keverjük a keményítőt, és a gombával elkeverjük. Még egyszer átmelegítjük, de már nem forraljuk. Főtt tésztával tálaljuk, de sült húshoz is kitűnő kísérő.