Paloznak lesz az északi part új gasztronómiai zarándokhelye!

Borászportál
2015. július 03., 13:55


A Csopak és Alsóörs közötti, festői településen megnyílt a Homola borterasz és a Sáfránkert Vendéglő, amely a „szerethető, egyszerű ételekre” helyezni a hangsúlyt. Itt nem csak az életérzés, a bor is 100% Balaton!
Paloznak lesz az északi part új gasztronómiai zarándokhelye!
Fotó: Bagi Péter
A pénteken nyíló Sáfránkert Vendéglőt Kerekes Sándor séf és Homola Szabolcs tulajdonos hétfőn mutatta be a sajtónak. A stílust „innovatív szabadtűzi konyhaként” fogalmazta meg Kerekes, aki hozzátette, hogy próbálnak magyar alapanyagokból dolgozni, főszerepet a „szerethető, egyszerű ételeknek” szánják, a szürke marhának, a mangalicának, a tanyasi csirkének és a tapolcai pisztrángnak. A fűszerek pedig a saját fűszerkertben teremnek.
 
Paloznak lesz az északi part új gasztronómiai zarándokhelye!
Homola Szabolcs és Kerekes Sándor (Fotó: Bagi Péter)
 
Ebből némi ízelítőt is kaptunk, smokerben készült pecsenyekacsa, kovászosuborka krémleves és madártej formájában. A tervek szerint az étlap állandóan változik majd, előnyben részesítve természetesen a szezonális alapanyagokat, mellette pedig táblás ajánlat is lesz, amelyen a séf kreatív fogásai kapnak helyet.
 
Az ételek alapja a grill konyha, még a smokerben 5-6 órán keresztül készített kacsát is rádobják a faszenes grillre, mielőtt tányérra kerül. Sáfrányos citromos krumplifőzelék jár mellé, ezt a köretet más főételeknek is lehet kérni. A séf nem felejti azokat sem, akik a klasszikus konyhához szoktak, vagy ne adj’ isten valami igazi vasárnapi ebédre valót kívánnának: nekik készül a borjúpaprikás tojásos galuskával és tejfölös uborka salátával, vagy a lassan sült kacsacomb vörösboros káposztával és hagymás tört burgonyával. A szabadtűzi ételek mellé variálható a köret, salátát és grill köretet is lehet kérni.
 
Paloznak lesz az északi part új gasztronómiai zarándokhelye!
Az emlegetett kacsa és a sáfrányos citromos krumplifőzelék (Fotó: Bagi Péter)
 
A Sáfránkert Vendéglő borkínálatának alapját a Homola Pincészet tételei adják, melléjük pedig a balatoni régió és a környék legjavából válogatnak.
 
És ha már a Homola borokról esett szó, a Sáfránkert Vendéglőnél csak egy olyan helyet tudunk, ahol jobb őket megkóstolni. Ez a Homola Borterasz, amely szintén újdonság Paloznakon, a szőlőhegy oldalában, rögtön a pincészet mellett, olyan kilátással, hogy kevés versenytársa akad a környéken, pedig igazán erős a mezőny.
 
Paloznak lesz az északi part új gasztronómiai zarándokhelye!
Kilátás a teraszról (Fotó: Bagi Péter)
 
A terasz szerda kivételével minden nap várja a látogatókat, és nem csak a Homola borokat lehet végigkóstolni a Balatonban gyönyörködve. hiszen környékbeli finomságokkal is várják a látogatókat, az Öshonos Delikát sajtjaival, szalámikkal, sonkákkal.
Winelovers borok az olvasás mellé