Pezsgők a karácsonyi vendégváráshoz


2023. december 01., 18:47


Érkezzenek akár családtagok, akár barátok hozzánk, karácsonykor és más ünnepekkor a pezsgővel indítás mindig jó ötlet. Bár a hazai gasztronómiában természetesen a pálinkának is megvan a szerepe, de tévedés, hogy ezt aperitifként kell fogyasztani: magas alkoholtartalma ugyanis hosszú időre letompítja az ízérzékelő receptorainkat. Azért is érdemes inkább a pezsgővel kezdeni, mert ehhez remekül illik mindenféle sós rágcsálnivaló, vendégváró falat.
Pezsgők a karácsonyi vendégváráshoz
 
 
A pezsgők legtöbbször - de nem kizárólagosan - házasítások, az alapborok sokfélesége és a terroir, a szőlőfajták és azok aránya, a dozázs, az érlelés egy sokszínű pezsgőkínálatot hoznak létre, ezért nagyon sokféle étel mellé társíthatjuk ezeket.
 
Klasszikus vendégváró falatok
 
A klasszikus párosításoktól akkor érdemes elfordulni, amikor már elég magabiztosak vagyunk a bor-ételpárosítás terén. Ezek évszázadok kipróbált fogásai, és örökké trendik lesznek, ne dobjuk el őket:
 
  • osztriga és kaviár citrommal (örök klasszikus, szépen harmonizál a pezsgő savtartalmával, valamint pótolja a pezsgőből hiányzó sós jegyeket)
  • lazactatár (különösen rozé pezsgőhöz, hogy a színharmónia is meglegyen)
  • libamáj (magasabb cukortartalmú tétel mellé)
  • sushi (különösen Blanc de Blancs, vagyis csak chardonnay szőlőfajtából készült pezsgővel)
 
Kreatív megoldások csipegetéshez
 
  • sós chips, pattogatott kukorica (a pezsgő élesztős jegyei olykor ez utóbbi aromáit idézik)
  • robbanócukorkába forgatott kecskesajt (a cukor a buborékokkal egymást berobbantva növeli az élményt)
  • korianderes, mentás szószok (perfekt ízélmény)
  • sajtos szendvicsek (az umamis ízvilág a magasabb dozázzsal alkot tökéletes párost: brie-hez, camembert-hez könnyedebb, cheddarhoz, goudához és parmezánhoz testesebb pezsgő illik)
 
Mitől testes egy pezsgő? A hosszan érlelt, magasabb cukortartalmú (legalább brut, tehát min. 8-12 g/l) pezsgők testesebbek, ill. a hordóhasználat jellege és hossza is befolyásolja a testességet, valamint a szőlőfajta is. A blanc de noir (csak pinot noirból vagy pinot meunier-ből) vaskosabb, erőteljesebb pezsgő, a blanc de blancs (csak chardonnay-ból készülő) pezsgő pedig könnyedebb.
 
Persze ne csak előételben gondolkozzunk pezsgőfogyasztás esetén. Főételek (halak, tenger gyümölcsei, homár, rizottók és fehér húsok, akár - pezsgőstílustól függően - marhahús vagy vadételek) mellé és desszertekhez (ananászos, málnás édességek) is fogyaszthatjuk. Csak a túlzottan hagymás vagy fokhagymás fogásokat, a nagyon zsíros és füstös ételeket kerüljük a pezsgők mellé.
 
3 pezsgő tipp karácsonyra
 
1. Zichy Anna Brut Nature
 
Világos szalmasárga szín, egységes, vibráló savérzet, finoman húsos test, hosszan tartó lecsengés. Ez a pezsgő tele van mélységgel! A terroir jellegzetes fajtája, a furmint adja a szerkezetét és a frissességét, a muskotály az eleganciát és a gazdag gyümölcsös ízt. A terroir vulkáni kőzeteinek egyedülálló összetétele Tokajra jellemző ásványos lecsengést kölcsönöz számára. A Zichy Anna Brut Nature pezsgőt itt megvásárolhatod.
 
Pezsgők a karácsonyi vendégváráshoz
 
2. Kern Tokaji Hárslevelű Brut 2019
 
Egyedülállóan friss, gyümölcsös íz trópusi jegyekkel, a maracuja határozott jelenlétével. A hagyomány, a stabilitás és a modern jegyek nagyszerű házassága. Kifejezetten ajánlott azoknak, akik most kezdenek ismerkedni a méthode traditionnelle módszerrel készülő tételekkel, és szeretnék megismerni a stílus ritkán megjelenő különleges rétegeit. A Kern borokat és pezsgőket itt megvásárolhatod.
 
Pezsgők a karácsonyi vendégváráshoz
 
3. Royalsekt
 
Ragyogó rozé szín, magával ragadó illat és a szájban szinte felrobbanó gyümölcsös zamatok kísérik a buborékokban rejlő napsütést, így jellemezhető talán legjobban a NATARA száraz rosé pezsgője. Megjelenésében tükrös, fényes, színében lazac és hagymahéj köszön vissza. Illatában eper, rózsa és licsi illat fedezhető fel. Méltó kísérője lehet salátáknak, friss és érlelt sajtoknak, könnyed vendégváró falatoknak.
 
A Natara márka idén nemzetközi szinteken is megmérettetett. Elsőként a Berliner Wine Trophy – Summer Edition versenyéről hoztak el aranyérmeket a termékcsalád pezsgői, többek között a NATARA CUVÉE száraz rosé pezsgő is. 
 

Pezsgők a karácsonyi vendégváráshoz
 
Winelovers borok az olvasás mellé