Sauvignon blanc desszertekhez?


2022. augusztus 01., 11:44


Itt az ideje megváltoztatni azokat a sztereotípiákat, amelyek mentén gondolkozol egyes szőlőfajtákról és a belőlük készülő borokról.
 
 
Sauvignon blanc desszertekhez?
Ha sauvignon blanc-t iszol, bizonyára végig pörgeted a fejedben azokat a hozzá illő ételeket, amelyeket jól belesulykoltak a fejedbe a bor-étel párosítás alapjai kurzusokon. Spárga, sós vízi halak, tengeri herkenytűk és saláták. Ez így mind rendben van, az alapokat tudni kell, de olykor elrugaszkodhatsz ezektől a szabályoktól, és sokkal vadabb ötleteidet is megvalósíthatod. Próbáld ki például a sauvignon blanc-t desszertekhez!
 
A sauvignon blanc bor nemcsak reduktív eljárással készülhet, Bordeaux-ban például jellemzően tölgyfahordóban érlelődnek a fajtából készült borok, így karakteres textúrával és gyógynövényes-trópusi gyümölcsös aromákkal bírnak. Azonban ha a fajtára gondolsz, többnyire a kirobbanó frissesség, zöld bogyók és füvek, valamint lendületes savak jutnak róla eszedbe, és valld be, hogy ezt imádod benne a legjobban: nem kell gondolkozni, csak kitölteni és élvezni.
 
 
Itt pedig a különböző stílusokról írtunk:
Milyen desszertekhez válaszd a sauvignon blanc-t?
A sauvignon blanc a könnyedebb, fanyarabb ízvilágú desszertekhez jelenthet különleges élményt. A gyümölcsös piskótáktól, a habkönnyű túrós-citromos süteményeken át a passion fruit és mangó fagylaltig sok minden működhet vele.
 
Egy jól megválasztott "sauvignon blanc desszert" gyümölcsös, hiszen a gyümölcsök vehetik fel a versenyt a fajta magasabb savaival. Krémes, csokoládés, karamellás és hasonló édességek ezúttal tehát nem jöhetnek szóba. Gyümölcsök közül lehet a süteményben citrom, lime, narancs, egres, fehér ribizli, nektarin, fehér húsú barack, dinnye, mangó és egyéb trópusi gyümölcsök. A megfelelő kiválasztásánál érdemes figyelembe venni az adott sauvignon blanc bor karakterét: ha az ízprofiljában több trópusi gyümölcs szerepel, akkor érdemes hasonló gyümölcsös desszertet készíteni hozzá.
 
A citromfű, a bodza és egyéb zöldfűszerek is megjelenhetnek benne, ezeket az ízjegyeket nehezebb lehet megtámogatni a borral, de nem lehetetlen. Nézd csak ezt a bodzás-citromos sorbetet!
 
Vegán bodzás-citromos sorbet
Hozzávalók:
2 dl zabtej
2 dl bodzaszörp
0.5 lime-ból nyert limelé
Keverd össze egy tálban a hideg zabtejet és a bodzaszörpöt. Célszerű kevesebb vízzel, édesebben elkészíteni. Nyomd bele a lime levét is és töltsd az egészet a fagyigépbe. Ha nincs fagyigéped, akkor jól záródó edényben tedd a fagyasztóba és óránként villával lazítsd fel, amíg kellően meg nem fagy. Ha elkészült, töltsd ki mellé kedvenc sauvignon blanc borodat!
 
A Winelovers közösség 30 hazai sauvignon blanc fajtaborból már kiválasztotta a saját kedvencét. A Winelovers Sauvignon Blanc a Haraszthy Pincészet tartályaiból került a palackokba. A Winelovers közösség nagyra értékelte a borra jellemző nagyfokú gyümölcsösséget, amely vágott füves, bodzás és citrusos jegyekkel egészül ki. Belekortyolva élénkségét a közepes savérzet és az intenzív, az illatra rímelő aromavilág adja, majd enyhe vegetális jegyek egészítik ki a zamatos őszibarackos kompozíciót.
Sauvignon blanc desszertekhez?
 
 
 
Winelovers borok az olvasás mellé