Hal mellett van elemében: hazai sauvignon blanc stílusok

Borászportál
2021. december 21., 10:57


A Sauvignon blanc fajtáról sok mindent összeszedtünk ebben a cikkünkben, most megmutatjuk, milyenek a hazai sauvignon blanc fajtaborok, és mely ételekhez passzolnak leginkább.
Hal mellett van elemében: hazai sauvignon blanc stílusok
A fajta hazánkban viszonylag újnak számít: a ’80-as évek elejétől szerepel az államilag minősített fajta katalógusban, és az elmúlt 20-25 évben terjedt el igazán. Jelenleg hazánkban 1000 hektárnyi területen termelik: legnagyobb mennyiségben az Etyek-Budai borvidéken és a Mátrában, de a Balaton mellett és a Móri borvidéken is találunk sauvignon blanc-t. 
 
A sauvignon blanc a gyümölcsről és a savakról szól. Emellett közepes alkoholtartalom és viszonylag kis test jellemzi. Domináns ízei: egres, zöld dinnye, grapefruit, fehér húsú barack, maracuja.
 
Lehetséges ízei között megjelennek a gyógynövényes-virágos ízek, mint a gyömbér, zöldfűszerek, citromfű, almavirág, spárga, zsálya, kapor; a citrusok - lime, citrom; valamint a körte vagy zöld dinnye is.
 
 
Hazai sauvignon blanc stílusok
 
A hazai sauvignon blanc borok között megtaláljuk az újvilági stílushoz közel álló tételeket, az illatban visszafogottabb stílusokat, a pezsgőket, de a hordóban érlelt vagy organikus változatokat is.
 
A Varga Pincészet Aranymetszés Friss Egri Sauvignon Blanc 2021 borára hihetetlen erős illat jellemző, amely intenzív ízzel párosul. Illata száradó szénára és bodzavirágra, íze déli gyümölcsökre emlékeztet. Ez utóbbi inkább az új-zélandi sauvignon blanc borok ízprofiljában található meg.
 
A Haraszthy Sauvignon Blanc 2020 is inkább az újvilági tételek jegyeit hordozza: nagyon élénk trópusi gyümölcsös illat, főként maracuja. Ízben fehérhúsú őszibarackkal bővül a megidézett gyümölcsök sora, enyhe vegetális aromákkal kísérve. Koncentrált, lendületes bor kifinomult textúrával. Az Etyeki borvidékre jellemző karakteres savak jól illeszkednek a bor újvilági stílusához.
A hazai sauvignon blanc-ok általában nem olyan erős aromájúak, mint újvilági társaik, de füves és citrusos jegyek gazdagon találhatók bennük, emellett rendkívül frissek és üdék.
A Paulus Gold Sauvignon Blanc 2020 ennek tipikus példája: citrusok, virágok, izgalmas gyógynövényes fűszerek és lendület. A Paulus Sauvignon Blanc Extra Dry Pezsgő pedig "buborékos" stílusban hozza a fajtát. Asti eljárással készült extra dry pezsgő: friss, citrusos, játékos, apró buborékok és hosszan tartó trópusi gyümölcsökre emlékeztető ízvilág.
 
Az Etyeki kúria Sauvignon Blanc is egy friss, lendületes változatát mutatja meg a fajtának: illatában bodzavirág, zöld citrom, zöldalma, grapefruit, mandarin és a fajtára jellemző zöldfűszerek. Kóstolva friss, savhangsúlyos, a korty berobban, ízében a citrusok mellett a rozmaring is megjelenik. Meglepően tartalmas az ízkép, amely a meszes talaj összetételnek és a megfelelő szüreti időpont megválasztásának is köszönhető.
 
A Babarczi Pannonhalmi Sauvignon Blanc 2020 egy szép hazai példája a sauvignon blanc-ból készült fajtaboroknak. Közepes intenzitású, bodzára, csalánra és fehér húsú gyümölcsökre emlékeztető illat mellett erőteljes savak és citrusos ízek, amelyeket őszibarackos, trópusi gyümölcsös zamatok, közepes test kísér.
 
A Gilvesy Sauvignon Blanc 2020 elkészítéséhez organikus műveléssel készült szőlőt használtak fel: a gyümölcs legnagyobb része préselés után hűtött tartályban erjedt, mellé pedig 10% hordóban erjedt rész is került. A bor a harsányzöld fajtakarakter mellett szépen hozza a Szent György-hegyi terroir tüzes, vulkanikus jellemzőit is. A Gilvesy Pince egyébként más stílusokban is gondolkozik: a Mogyorós Sauvignon Blanc 2018 egy organikusan művelt sauvignon blanc válogatás a Mogyorós dűlőről. Spontán erjesztés után sokadtöltésű hordós erjesztést és érlelést kapott, illatában visszafogottabb, elegánsabb, ásványos, köves jegyekkel.
 
A fenti példák is mutatják, hogy a sauvignon blanc korántsem egysíkú: sokféle stílusban képzelik el a hazai borászok.
 
 
Mihez idd a sauvignon blanc-t?
 
Hal mellett van elemében: hazai sauvignon blanc stílusok
 
Zöldsalátákhoz, rukkolához, friss sajtokkal, akár kecskesajttal, fetasajttal, spárgával. Zöldfűszeres ételekhez, amelyben menta, bazsalikom, koriander vagy kapor szerepel. A halhoz kitűnő választás: de jöhet hozzá a kagyló, a rák, a polip.  Az ázsiai konyha tengeri ételeivel érdemes kipróbálni: elbírja a fokhagymát, a citrusokat, a csípős önteteket. A sauvignon blanc a süllővel és csukával is kiváló, de a zsírosabb kárász, ponty mellé is nyugodt szívvel kitölthető.
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé