Sauvignon blanc, a vadóc világjáró

Kókai-Nagy Tímea
2021. december 09., 08:39


A sauvignon blanc nem csak hazánkban örvend évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek, de a világ minden táján is egyre kedveltebb.
Sauvignon blanc, a vadóc világjáró
A nyolcadik legelterjedtebb borszőlő, a világ összes nagy bortermelő országában megtalálhatjuk: Európában - egyáltalán nem meglepő módon - az őshazájának számító Franciaországban vannak a legnagyobb területei, de Olaszországban és Spanyolországban is egyre újabb területeket hódít meg. Hivatalosan május első péntekjén ünnepeljük a fajtát (2010 óta ez a nap a Nemzetközi Sauvignon Blanc Nap) és talán nem véletlenül. Bár nyári fogyasztásra is kiválóan alkalmas, de lendületes savai és virágos-gyümölcsös jegyei mindenképp az igazi tavaszt idézik fel bennünk, ha belekóstolunk egy pohár sauvignon blanc-ba. Kiváló gasztronómiai tulajdonságai miatt (nagyon sokféle étellel párosítható) egész évben találhatunk megfelelő alkalmat a fogyasztására – akár egy ilyen ősz végi napon is, mint ez a mai.
 
A sauvignon blanc eredete és családfája
Közepes nagyságú levele van kerek, ötkaréjú, viszonylag tagolt szerkezettel. Fürtje középnagyságú, tömött, hengeres alakú, bogyója kicsi, zöldessárga, feketén pontozott, középvastag héjú és lédús. A legnagyobb valószínűség szerint a Loire-völgyből származik, ahol a fajta szinonimáját, a „fiers”-t már az 1500-as években megemlítik. Maga a „sauvignon” név a „sauvage” (vad) szóból származik, amelyet a „vigne” (szőlő) egészít ki. A név nagyon is találó, hiszen a sauvignon blanc erőteljes (vad) növekedésű növény: indái zabolátlanul nőnek jobbra-balra (ami sok-sok kézimunkát igényel a szőlőbirtokokon - előfordulhat, hogy a növekedés iránti vágya hátráltatja a gyümölcs megérésében -, leveleinek alakja pedig hasonló a vadszőlőéhez.

A sauvignon blanc egyik szülője az ősi savagnin volt (a másik szülője ismeretlen), emiatt a zöldveltelini, a chenin blanc és a verdejo is közeli rokona, számos más, Közép-Franciaországból származó szőlő mellett. Szülőhelyéről elsőként a Bordeaux környéki régiókra terjedt át, ahol spontán kereszteződött a cabernet franc-nal – így született meg valamikor az 1750-es évek közepe felé a cabernet sauvignon. 
 
Tudtad? A cabernet sauvignon őseinek azonosítása történelmi lépés volt, hiszen amíg 1996-ban, a Kaliforniai Egyetemen Dr. Carole Meredith és doktorandusza, John Bowers DNS vizsgálatok alapján fel nem fedezték a cabernet sauvignon származását, nem feltételezték, hogy kékszőlőnek lehet fehér szőlő szülője.
 
 
A sauvignon blanc karaktere
A sauvignon blanc az egyetlen aromatikus fehérborként számontartott világfajta. Rendkívül gazdag, kifejezett és könnyen értelmezhető aromatikával rendelkezik, így akár az amatőr borfogyasztók is könnyen felismerhetik. A legkiemelkedőbb tételeket magas mésztartalmú talajon és hűvös klímán adja, különösen, ha az éréshez sok napsütés, a szürethez pedig száraz időjárás járul hozzá.
A könnyedebb (maximum közepes) test mellett élénk savak jellemzik, amelyek még melegebb éghajlaton is frissességet adnak a borhoz.
A sauvignon blanc illata alapján is jól megkülönböztethető: legfőképpen frissen vágott fű, spárga, egres,
a metoxipirazine és thiol komponenseknek köszönhetően pedig zöldpaprika és trópusi gyümölcsök érezhetőek a borában – ez a két utóbbi összetevő már magában a szőlőnövényben is eleve megtalálható bizonyos mennyiségben (és ez a mennyiség a gyümölcs érettségi foka alapján változhat). (A metoxipirazin egyébként a fajta leszármazottjában, a cabernet sauvignonban is megtalálható.)
 

A sok illatjegy mellett meg kell említenünk egy olyan összetéveszthetetlen, ám nem feltétlenül kellemes illatot is, amit szerencsére nem túl gyakran, de időnként megtalálhatunk a fajta boraiban: ez pedig a 4-MMP vegyületnek „köszönhető”, hétköznapi nevén macskapisi illat, amely kellemetlen ugyan, de azonnal felismerhetővé teszi az aktuális sauvignon blanc-t.)
 
Az egyik legkönnyebb bor, alkoholfoka ritkán megy 12 fölé. Általában száraz borokat készítenek belőle, többnyire reduktív eljárással, bár időnként tölgyfahordós érleléssel is készülnek sauvignon blanc-ok (ezek az érlelt borok testesebbek, krémesebbek, jellemzően vastagabb textúrával rendelkeznek és hosszabb életűek – ám ezeket sem érdemes hosszan tartogatni, mivel a palackban nem igazán fejlődnek a tételek).
 
A fajta hazánkban viszonylag újnak számít: a ’80-as évek elejétől szerepel az államilag minősített fajta katalógusban, és az elmúlt 20-25 évben terjedt el igazán. Magyarországon összességében 1000 hektárnyi területen termelik a fajtát – legnagyobb mennyiségben az Etyek-Budai borvidéken és a Mátrában, de a Balaton mellett és a Móri borvidéken is találunk sauvignon blanc-t. A magyar sauvingnon blanc-ok általában nem olyan erős aromájúak, de füves és citrusos jegyek gazdagon találhatók bennük emellett nagyon frissek és üdék.
 
 
Milyen étel illik a sauvignon blanc-hoz?
Ez a jellegzetes bor rengeteg étellel alkot különösen jó párost. A tenger gyümölcseivel, grillezett halakkal, könnyű húsokkal, zöldségekkel, friss salátákkal, citromos ételekkel vagy az egyre népszerűbb ázsiai ételekkel egyaránt kiváló, de a legkiemelkedőbb gasztronómiai élményt talán spárgával vagy kecskesajttal adja – ez utóbbival különösen akkor, ha a sajt zöldfűszerekkel párosul. 
 
Aktuális népszerűségének titka, hogy nagyon illik az egészséges, könnyű ételekhez, amelyeket egyre többen egyre szívesebben fogyasztanak. Mindenhez illik, ami friss, könnyű vagy zöld – legyen az egy könnyedebb csirkeétel, vagy ropogósra grillezett zöldség, mint az imént említett zöldspárga. Talán nem véletlen, hogy nemzetközi világnapja is éppen a spárgaszezon kellős közepére esik. 
 
Sauvignon blanc, a vadóc világjáró
 
 

 
Winelovers borok az olvasás mellé