Segítünk megtalálni Európa ízeit Budapesten!

Rajkort Miklós
2015. október 22., 21:19


A francia, az olasz, a spanyol vagy netán egyéb egzotikus, különleges európai országok klasszikus ételei és borai iránt sokan rajonganak. Egy kis „hazai” paella-ért azonban nem lehet örökké Barcelonába repülni, de szerencsére Budapest is tartogat tradicionális spanyol, francia, olasz, és szerb éttermeket!
Segítünk megtalálni Európa ízeit Budapesten!
A Pata Negra egy klasszikus, autentikus spanyol étterem Pesten, de van éttermük Budán is. A legfőbb „menü” a tapas, amely a spanyol gasztronómia egyik meghatározó eleme. A tapasok mellett természetesen spanyol borokat pezsgőket is találunk, amelyeket szintén kóstolhatunk.
Az igazi ínyenceknek nem kell bemutatni a balkáni ízek esszenciáját, az utánozhatatlan szerb csevapcsicsát. A Yu Grill Szerb Étteremben a különleges szerb-balkáni konyha ételeit kóstolhatjuk meg. A klasszikusoknak sokféle variációja található az étlapon, melyekhez ajánlanak Szerbiából származó minőségi borokat(de az ízekhez kitűnően passzoló horvát borok is megtalálhatóak a borlapon). Ha a csevapcsicsa mellé egy vörös Vranac-ot kóstolnál, akkor a Yu Grill Szerb étterem a legjobb választás!
 
Segítünk megtalálni Európa ízeit Budapesten!
Yu Grill (Foó: Varosban.blog.hu)
 
Az elegáns olasz Fausto’s étteremben ha csak az étlapra tekintünk, máris eszünkbe jutnak a romantikus olasz vendéglők, a tészták és rizottók kánaánja, vagy éppen a friss adriai hal íze. A kitűnő olasz ételekhez kedvünkre válogathatunk tipikus olasz borokat is, melyekből számtalan akad: a Piemonte borvidéktől Serdegna-n át egészen Puglia-ig. Természetesen olasz pezsgőt is rendelhetünk, abból sincs hiány.
 
Dionysos, egy cseppnyi  Görögország. Klasszikus görög ételek. A tzatzikitől a szőlőlevélbe csomagolt bárányhúson át egészen a tengeri ételekig minden megtalálható, megfelelő görög borokkal összehangolva. Megkóstolhatunk „helyi” görög shiraz-t, chardonnay-t és egyéb, Görögországból származó borokat.
 
Segítünk megtalálni Európa ízeit Budapesten!
Pavillon de Paris (Fotó: Pavillondeparis.hu)
 
Összeállításunkból a francia gasztronómia sem hiányozhat, a Pavillon de Paris pedig egy remek választás a francia ízvilág szerelmeseinek. Klasszikus francia ételek válaszhatóak az étlapról, a francia sajttál szinte ellenállhatatlan, a borlapon a nemes champagne-ok mellett Franciaország különböző borvidékeiről összeválogatott borokat is rendelhetünk. A Burgundi csiga zöldfűszerekkel és a Loire-völgyi Sauvignon Blanc kiváló párosításnak tűnik.