Útikalauz kávékalandoroknak

Borászportál
2017. június 22., 07:00


Tippek következnek arra, hogy hogyan is válasszuk ki a számunkra legideálisabb automata kávégépet.
Útikalauz kávékalandoroknak

Cikkünk azoknak ad útmutatást, akik éppen automata kávégépet készülnek vásárolni, és érzik, segítségre lenne szükségük, hogy a kiválasztási folyamat rögös útjain eligazodjanak. Pedig néhány fontos alapvetést figyelembe véve megtalálható az a csodamasina, ami a kávéházi élményt pillanatok alatt az otthonunkba varázsolja.
 

Kávébab egyenesen a csészébe

 
Az automata gépek előnyös tulajdonságairól szinte nem is érdemes szót ejteni, hisz az igazi kávékalandorok tudják, hogy az ún. „bean to cup” kávégépek miről is szólnak. A kávébab őrlést követően a főzőkamrán át kávé formájában egyenesen a csészébe érkezik frissen, aromásan, mennyei illatokkal. A kávébab mellett szól minden érv: óriási választék áll belőle rendelkezésre Guatemalától egészen Etiópiáig, tárolása tartósítószert nem igényel, és az elkészítése nem hagy maga után hulladékot, tehát a környezetet sem szennyezi. Ezen a versenyen sem a kapszulák, sem a kávépárnák nem tudnak győzedelmeskedni, az őrölt kávékat pedig már induláskor diszkvalifikálták.
 
Minden automata kávégép lelke az őrlőbetét. A jobb gépeknél ez strapabíró fémből készül, a még jobbaknál pedig kerámiából. A Saeco gépei kerámiaőrlőkkel vannak ellátva, melyek jellemzője, hogy csendesebbek, nem verik fel reggel kattogásukkal a családot. A kerámia- és a fémőrlőknél egyaránt beállítható az őrlő rész, azaz kellően finomra őrölnek, úgy, ahogy mi szeretnénk. De a legelőnyösebb tulajdonságuk mégis abban rejlik, hogy időtállóbbak, nem melegszenek fel annyira, így több egymás utáni lefőzés ellenére sem lesz a kávénak égett utóíze.

 
Kávégépünkben egyre mélyebbre haladva megtalálhatjuk a főzőkamrát, ami szintén befolyásolja milyen minőségű kávét tudunk lefőzni. A Philips és Saeco gépek élen járnak ezen a téren, a cég kifejlesztett egy olyan öntanuló technológiát, amely folyton figyeli a felhasznált kávészemeket, automatikusan módosítja a főzőkamra adagolását, állítja a megfelelő nyomást, így mindig tökéletes erősségű kávé kerül a csészébe.
 

Röviden, cukor nélkül és egy kis tejjel kérném
 

Kávégép vásárlása előtt érdemes azt is átgondolni, hogyan is fogyasztjuk a kávét. Röviden vagy hosszan?  Tejjel vagy anélkül? Mindig ugyanúgy isszuk? Netán napszakok szerint váltogatjuk a kávéfajtákat?

 

Útikalauz kávékalandoroknak

 
Ha szeretjük a tejes alapú kávékat, érdemes olyan gépet választanunk, aminek van tejhabosító funkciója. Ez megvalósulhat külön tejtartállyal, ami a habosítási folyamatot rendkívül egyszerűvé és gyorssá teszi. A tartály kiemelhető és behűthető, valamint használat után könnyen tisztántartható, elmosható. A kevésbé komplikált gépekkel sem kell lemondjunk a habostej-alapú italcsodákról. Itt a pannarello vagy a cappucinatore tejhabosító eszközök kiegészítésével ugyanez érhető el, mindkettő magához a géphez csatlakoztatható, az előbbi egy gőzölőcső, míg utóbbi egy gőzölő- és egy tejadagolócső együtt, ami felszívja a tejet, összekeveri a levegővel, és a habos tejet a csészébe továbbítja.
 
Kávézási szokásaink – milyen és hány fajta kávét szeretnénk lefőzni – újabb szempontot jelentenek a kávégép kiválasztásánál. A ristretto-tól a latte macchiato-ig széles a skála, de ha az alap espresso-ra esküszünk, akkor nem szükséges olyan gépet vásárolnunk, ami több, mint 10 féle italt tud elkészíteni.

 
Öntisztítás – mégis hogyan?
 

A hosszantartó, megbízható kávéélmény egyik alappillére a gép karbantartása. A szerkezet tisztítása adott idő után szükségessé válik, amit megoldhatunk manuálisan, speciális folyadék igénybevételével vízkőtelenítési eljárás során. Vagy választhatjuk az automata gépek nyújtotta tisztító funkciót, amivel a gépek gyakorlatilag „öntisztítják” magukat. Emellett a Philips és a Saeco kifejlesztettek egy ún. AquaClean vízszűrő filtert, amely késlelteti a karbantartási folyamatokat. Ennek a technológiának köszönhetően csak ~ 5000 csésze után szükséges a vízkőtelenítés, melyet – a megfelelő folyadék hozzáadásával – a gép saját magának elvégez.

 

Útikalauz kávékalandoroknak

 
Tudásunk most már teljes, így magabiztosan vehetjük nyakunkba a plázák és az elektronikai szakboltok rengetegét. Mielőtt neki indulnánk, gondoljuk végig még egyszer: milyen típusú és szerkezetű gépet szeretnénk, milyen kávékat iszunk a leggyakrabban, odavagyunk-e a tejhabosításért, és ha igen, akkor manuális vagy automatikus módon szeretnénk mindezt elkészíteni; valamint vágyunk-e egyéb kényelmi funkciókra (például speciális vízszűrő filter). Végül a kávégép kinézetén is érdemes elgondolkozni: műanyag vagy fém burkolatú kávégép illik a konyhánkba? A számunkra legmegfelelőbb kávégép már ott vár ránk, csupán egymásra kell találjunk. Lebegjen a szemünk előtt szeretteink várakozó tekintete, amint büszkén mutatjuk be nekik új családtagként a kávégépet, amit vasárnap reggel kicsomagolhatnak a konyhaasztalnál.
 

Tudjon meg többet a Saeco PicoBaristo és más hasonló kávégépekről

Winelovers borok az olvasás mellé