2011 emlékezetes évjárat lesz Szekszárdon

Teol.hu
2011. október 21., 16:23


A természet idén megadta mindazt amit tavaly elvett a szőlőtermelőktől, sok-sok napfényt, tartós meleget. Csak a szüret helyes időpontját kellett megválasztani ahhoz, hogy kiemelkedően jó minőségű bort érlelhessenek a borászok a hordókban. A szekszárdi borvidéken a végéhez ér lassan a szüret, a gazdák pedig elégedettek: jó lesz a 2011-es évjárat.
2011 emlékezetes évjárat lesz Szekszárdon
 
Mind a tolnai, mind a szekszárdi borvidéken a vége felé közeledik a szüret, hiszen a szőlő - cabernet fajták - néhány százaléka lehet még a tőkéken. Idén két-három héttel előrébb tartanak a betakarítással egy átlagos esztendőhöz képest. Mindenesetre, akárkitől kérdeztük a megyében, jókedvvel mesélt az idei szőlőtermésről és a jó borokat ígérő szüretről.

Schmidt Győző, a bonyhádi székhelyű Danubiána Bt. igazgatója elmondta, mind a minőséggel, mind a mennyiséggel meg vannak elégedve. Talán a korai fehér szőlőfajtákon volt a vártnál kicsit kevesebb. A szőlő minőségét meghatározta - idén különösen - , hogy melyik dűlőben milyen talajon fekszik az ültetvény. Ott, ahol megszorult a meleg és a talajnak már nem voltak tartalékai, a perzselés jeleit lehetett látni a szőlőn. A kékszőlők ideális szüreti időpontját nehéz volt előre meghatározni.
 
A cukor felhalmozódásával nem volt probléma, de ki kellett várni a tannin megfelelő érettségét is, és figyelni kellett arra is, hogy a folyamatos és tartós meleg miatt ne égjenek el a savak. A borszőlő felvásárlási ára idén elérte azt a plafont, amit még „le tudtak nyelni” a feldolgozók, mondta Schmidt Győző, aki hozzátette, a belföldi borfogyasztás 20 százalékkal visszaesett. Aki eddig drágább bort vett, az most egy lépcsőt visszalépett, kicsit engedett az igényeiből.
Dr. Kozma Pál, a pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet igazgatója szerint az idei év pont a fordítottja volt a tavalyinak. A furmintot a szokásosnál egy hónappal korábban szedték le, mert minden értéke ideális volt. Igazi csúcsborok érlelődnek a hordókban, ez főleg a merlot, a kékfrankos, a  pinot noir, no és a nemrégiben szüretelt cabernet fajtákra vonatkozik. Október közepére már megjelenhetnek a hazai piacon a korai fajtákból készített új borok.

Sárosdi Ferenc szekszárdi borász is csak megerősíteni tudta az elhangzottakat, ő az évtized legjobb borait véli most érlelődni. Ritkán akad ugyanis olyan év, mint az idei, amikor minden körülmény optimálisan alakult. A merlot, a kékfrankos és a cabernet fajtákat is 22-es cukorfokkal szüretelték, ezekből csak kiváló ízű, zamatú, színű borok lehetnek a megfelelő fahordós érlelést követően, tette hozzá a borász.
Winelovers borok az olvasás mellé