A Gellértben lesznek kóstolhatók a Bayer Borverseny legjobbjai

(X)
2014. szeptember 16., 08:08


A Bayer CropScience országos rendezvénye, a "Szőlős Légyott" 2014-ben Egerben, a Károly Róbert Főiskola Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében került megrendezésre. A Légyott keretében szervezett XI. Bayer Borversenyének győzteseit a Bor és Piac Őszi Borkertjén mutatják be a Gellért Szállóban.
A Gellértben lesznek kóstolhatók a Bayer Borverseny legjobbjai
 
A Gellértben lesznek kóstolhatók a Bayer Borverseny legjobbjai
A Bayer CropScience augusztusi országos rendezvénye, a "Szőlős Légyott" 2014-ben Egerben, a Károly Róbert Főiskola Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében került megrendezésre.
A Légyott a XI. Bayer Borversennyel kezdődött. Az ország összes borvidékéről érkező 268 borminta öt (száraz fehér borok, édes fehér borok, rozé/siller borok, vörös borok valamint botritizálódott borok/Tokaji borkülönlegességek) kategóriában versengett az elsőségért. A borbírálatot 7 bizottság végezte.
A zsűri döntése alapján a száraz fehér borok között Dóka Éva 2013-as Nektár bora, vörös borok között a Bodri Pincészet 2011-es Szekszárdi Cuvée Optimus Goldja, a rozé/siller kategóriában a Gál Pincészet 2013-as Gál Kékfrankos Rozéja, az édes fehér borok között a Koch-Vin Kft. 2007-es Kunsági Rajnai rizling jégbora, a botritizálódott borok és Tokaji borkülönlegességek kategóriában pedig a Vino Bt. 2007-es Tokaji 6 puttonyos aszúja lett a legjobb.
A borversenyen a díjazott borok között 1 nagyarany, 47 arany, 118 ezüst és 60 bronzérem született.
 
Nagy érdeklődés kísérte a szőlészeti, borászati előadásokat
Az előző Szőlős Légyottok sikerének köszönhetően másnap közel 250 érdeklődő érkezett Magyarország egyik legnagyobb szőlészeti és borászati rendezvényére.
A Károly Róbert Főiskola Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének előadótermében Hegyi Tamás, a Bayer CropScience fejlesztési menedzsere "A 2014-es év tapasztalatai a szőlőben" címmel, míg Lovász Csaba, a Bayer CropScience marketing menedzsere "Luna Experience*, új lehetőség a szőlő védelmére" címmel tartottak előadást.
A Gellértben lesznek kóstolhatók a Bayer Borverseny legjobbjai
Elsőként Hegyi Tamás egy új betegség, a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma veszélyéről, terjedéséről és annak megakadályozásáról beszélt. Sajnos az átalakuló klíma kedvez a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca felszaporodásának. Mivel a fitoplazma ellen nem létezik hatékony növényvédő szer, egyetlen lehetőségünk marad: terjesztőjét, azaz a szőlőkabócát kell kordában tartani. Ez tulajdonképpen egyszerű, mert a kártevő egy nemzedékes, lassú fejlődésű és nagyon érzékeny szinte minden rovarölő szer típusra. A növényvédelmi hatóság is sokat segített azzal, hogy 2014 júliusában több olcsó piretroid típusú rovarölő szer engedélyét kiterjesztette a szőlőkabóca ellen.
Az ezt követő előadás témája a Luna Experience nevű növényvédő szer volt, mely a 2015-ös növényvédelmi szezontól a szőlőlisztharmat elleni küzdelem egyik fontos eszköze lesz. Az előadó a készítmény legfontosabb erényének az összetételét tartotta, hiszen egy jól bevált, a világ egyik legnagyobb mennyiségben felhasznált gombaölő szer hatóanyaga, a tebukonazol és ennek a területnek az egyik legígéretesebb fejlesztése, a fluopiram került egy kombinációba.
Az előadást követő program maga a vendéglátó intézmény, azaz a Károly Róbert Főiskola Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet bemutatkozása volt. Villangó Szabolcs az intézet képviseletében elmondta, hogy fő tevékenységük négy kutatási terület köré csoportosítható. I. Génfenntartás, fajtaérték kutatás, II. Élettani és érésdinamikai kutatások, III. Mikrobiológiai és molekuláris biológiai kutatások, IV. Borászati kutatások.
Természetesen ez a Szőlős Bayer Légyott sem maradhatott borkóstoló nélkül. Mivel az intézet nem csak mikro- és mezovinifikációs, hanem üzemi méretű borkészítési technológiával is rendelkezik (sőt nagydíjas borokat is készít), a borteszt még izgalmasabb volt, hiszen a legújabb kutatási tapasztalatok egy ilyen intézményben rögtön a gyakorlati borászatban is jelentkezhetnek. Kedves házigazdaként Pálfi Zita intézeti mérnök három a borvidéket képviselő bort mutatott be a vendégeknek.
A Gellértben lesznek kóstolhatók a Bayer Borverseny legjobbjai
A harmadik állomás a Bayer parcella volt, ahol a Bayer CropScience szőlővédelmi és a Malagrow Kft. tápanyag utánpótlási technológiáját lehetett a gyakorlatban megtekinteni.
A Bayer részéről a három különféle védekezési módszert Gáspár Gergely és Kleofász Mátyás területi képviselők mutatták be. Az első két parcellán Kleofász Mátyás egy olcsóbb és egy drágább védekezési módszerről beszélt. Elmondta, hogy mind a két technológia jól dolgozott, így nincs közöttük látványos különbség (miközben a kezeletlen kontrolon kirepedt bogyók jelezték a lisztharmat erős jelenlétét). Fontos volt, hogy már korán (jelentősen a virágzás előtt) el kellett kezdeni a felszívódó- és kontakt hatóanyagú kombinációk alkalmazását.  Gáspár Gergely a harmadik parcellánál a Luna Experience-szel megerősített kezelést mutatta be. Mint ahogy az értékelésből is kitűnt, ezen a parcellán még nyomokban sem lehetett lisztharmat tünetre akadni, sem a lombon, sem a fürtön. Bátran ajánlja 2015-től ezt a gombaölő szert a lisztharmatra legérzékenyebb fajták védelmére, azok legérzékenyebb fenológiai állapotában (virágzás, kötődés) - nem fognak benne csalódni.
A Malagrow Kft. nevében Deme János szaktanácsadó az olasz Valagrow gyár lombtrágyáinak és biostimulátorainak alkalmazástechnológiáját ismertette. Virágzásban a Boroplus és a Megafol segíti a termékenyülést illetve csökkenti a stresszhatásokat, kötődéskor a McCream serkenti a sejtosztódást, bogyónövekedéskor a Brexil szercsalád biztosítja az optimális mikroelem szükségletet, míg a zsendülés időszakában a McCream segíti a színeződést és a cukorképzést. Olasz recept a minőségi szőlőtermesztésre.
A negyedik helyszínen a KITE Zrt. a szőlőtermesztés gépészeti megoldásairól tartott bemutatót. Szojka Tamás a nemzetközi beszállítók világszínvonalú termékei között olyanokról beszélt, mint az olasz Valente cég galvanizált, műgyanta bevonatú, a gépi művelést kiszolgáló támrendszeréről, a francia Pellenc gyár szőlőművelő gépcsodáiról, vagy a John Deere 5-ös sorozatú kertészeti traktorairól. A KITE ma már nem csak a szántóföldi művelés géprendszereiben kínál teljes vertikumot, hanem a kertészeti és a szőlőművelésben is, sőt ma már a borászati gépesítés egyes területein is versenyképes ajánlatot tesz a termelők asztalára.
Győztes borok a Gellértben
A Bor és Piac magazin szeptember 26-án, pénteken Őszi Borkertet rendez a Gellért Szállóban, amelyre a Bayer Borverseny kategória győztes borászatait szeretettel várják kiállítóként a VIP szekcióba. A Borkerten adja át a díjakat Matyasovszki István, a Bayer CropScience marketing igazgatója.
A rendezvény 16.00 órakor kezdődik és 22.00 óráig tart. A Bor és Piac magazin körülbelül 30 borászatot hív meg, lehetőség szerint úgy, hogy minden borvidék képviselje magát. Szeretnének különleges élményt nyújtani a látogatóknak, ezért az ismert nevek mellett bemutatkozhatnak azok a pincék is, akiket nemrég fedeztek fel "kincskereső" útjaik alkalmával. Az előzetes regisztrációk, jelentkezések alapján a rendezők 350-400 borbarátra számítanak.
*engedélyezés alatt
Winelovers borok az olvasás mellé