A gyümölcsbor helyzete

Borászportál
2014. február 05., 15:07


HÁTTÉR - A gyümölcsbor olyan erjesztett alkoholos ital, amelyet nem szőlőből készítenek, hanem más (egynemű) gyümölcsökből. Az úgynevezett „hideg eljárással” készített gyümölcsborok készítésekor a gyümölcs íze és zamata csak kismértékben csökken, ugyanakkor a vitamintartalma - egyes esetekben - a szőlőbor vitamintartalmának többszöröse is lehet.
A gyümölcsbor helyzete
 
 
Magyarország elég gyatrán áll a gyümölcsbor-fogyasztásban
A gyümölcsbor piaci szerepe sokkal jelentősebb, mint azt elsőre gondolnánk. Hazánkban a bor tradicionálisan nemzeti italnak tekintendő. Ennek ellenére a borfogyasztás kultúrája meglehetősen „változatos” képet mutat. Mégis, évről évre növekszik a gyümölcsborok iránti érdeklődés és kereslet, a boltok polcain egyre több fajta gyümölcsbor sorakozik. Bár Magyarország még ma is kezdeti fázisban tart a gyümölcsborok tekintetében, a törekvések mégsem elhanyagolhatóak. A kutatások és felmérések körében hazánkban hosszú évtizedekig mellőzték a gyümölcsborok vizsgálatát (egészen a kétezres évekig). Nem úgy, mint az EU-ban.
A cukor nem csak fed, ártalmas is
Az EU Gyümölcsbortermelők Szövetsége hamar észrevette, hogy a gyümölcsbor, mint ital, perifériára szorult a megfigyelések, statisztikák elkészítésében. A szövetség pontosan emiatt összeállított egy általános irányelveket tartalmazó ajánlást, az ehhez szükséges mintafelvételek, vizsgálódások adatait pedig nyilvánosságra hozták. Az unión belül szigorú, bár egységenként némiképp eltérő szabályzatok vonatkoznak a gyümölcsborok készítésére, forgalomba helyezésére. Előírt az alkoholtartalom beállításához szükséges finomszesz mennyisége, az alapanyag gyümölcskoncentrátum tartalma, és természetesen a késztermékre vonatkozó minőségi feltételeknek való megfelelés. A víz hozzáadását valamennyi európai szabályozás megengedi. A cukor és méz hozzáadása örökös vita tárgya, jelenleg azonban szinte egyetlen olyan terméket sem találunk a hazai boltok polcain, amely ne tartalmazna –  az erjesztéshez szükségesen kívül – jelentős mennyiségű hozzáadott édesítőszert.
A gyümölcsbor, a gyümölcs nemének megfelelő ital, csak annyiban különbözik az eredeti gyümölcslétől, hogy a benne lévő és a hozzáadott cukorból alkohol lett.
A helyzet azonban nem olyan egyértelmű, mint amilyennek tűnik. Magyarországon a gyümölcsbor fogyasztás lényegi részét a német nagy márkák viszik. A Katlenburger évszázados receptúrája például töretlenül igyekszik optimalizálni a hozzáadott édesítőszerek mértékét. Ezt viszont nem könnyíti meg a fogyasztók ízlésének való megfelelés sem: berögzült tévhit, hogy a gyümölcsbornak mézédesnek kell lennie. Egy kiemelkedően magas cukortartalom nem csak a gyümölcsbor eredeti karakterét szűkíti, az egészségre is rendkívül ártalmas.
Ahogy a Katlenburgernél, úgy a hazai gyümölcsbor márkáknál is megfigyelhető az édesítés fokozatos mértékletessége. A külföldiekhez hasonlóan itthon is egyedi receptúra alapján, de hasonló metódussal készülnek a gyümölcsborok. A hidegen történő préselés, erjesztés, hűthető tartályedény mind-mind kedveznek a gyümölcs zamatának, a vitaminanyagok megtartásának. Kiemelendő törekvés, ha a gyümölcsbor hozzáadott aromát, színezéket sem tartalmaz.
Érdemes hát nyitottan állnunk ez előtt a különleges ital előtt. Népszerűsége és sikere kétségtelen, mégis jól megfigyelhető, mely palackok megtöltésénél volt gondosabb a szakmai odafigyelés, és melyeknél volt kevésbé elsődleges szempont a gyümölcs, mint az eladás – erről különösebb nyomozás nélkül már a címkén feltüntetett összetevők listája is árulkodik.
Szemlézett tartalom. Az eredeti cikk itt található.
 
Winelovers borok az olvasás mellé