A hamis alkohol halált is okozhat

Borászportál
2012. június 12., 16:18


Alkoholfogyasztás - A brit hatóságok a hamis alkoholok nagymértékű elterjedésétől tartanak, tekintettel a futball Európa-bajnokság miatti megnövekedett alkoholfogyaztásra.
A hamis alkohol halált is okozhat
 
Hamis alkohol terjesztésére vonatkozó figyelmeztetést tett közzé a Surrey megyei tanács illetékes hatósága II. Erzsébet uralkodásának hatvanadik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségek és a labdarúgó Európa-bajnokság indulása kapcsán. A hatóságok szerint az ünnepi hangulat és a sportesemény miatt megnő az alkoholfogyasztás, ami kiváló alkalmat ad a hamisítóknak és illegális terjesztőknek, hogy a keresletet kihasználva jelentős profitra tegyenek szert.
 
Kamuszesz furgonból
A megyei tanács honlapján közzétett felhívás szerint a hamisítványok terjesztői rendszerint furgonokból kínálják nagyobb tételben eladásra az olcsó alkoholos italokat a kiskereskedőknek. A szakértők azt tanácsolják a viszonteladóknak, hogy csak megbízható forrásból szerezzék be készleteiket, ellenkező esetben komoly bírságra, akár kereskedelmi engedélyük megvonására is számíthatnak.
Döglött pók a borban
A régióban a közelmúltban 6500 font összegű pénzbüntetést szabtak ki egy kereskedőre, akinek üzletében mintegy 200 üveg hamis alkoholt, köztük bort, pezsgőt és vodkát, továbbá hamis cigarettát és dohányt találtak. Az egyik lefoglalt üveg borban egy döglött pókot és egy légy maradványait is megtalálták. Egy másik esetben 10 ezer fontos büntetést szabtak ki egy kereskedőre, miután a laborvizsgálatok kimutatták, hogy a bolti készletben talált hamis vodka a megengedett metanoltartalom 235-szörösét tartalmazza.
A hamisítványok halált is okozhatnak!
A hatóságok azt javasolják a fogyasztóknak, legyenek nagyon körültekintőek alkoholvásárlás során, hiszen a hamisítványok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, enyhébb rosszullétet, de súlyos panaszokat, akár halált is okozhatnak. A szakértők szerint vásárlásnál javasolt alaposan megvizsgálni a palackozást és a palackok címkézését, mert azok minőségi hiányosságai a hamisítás gyanújára adnak okot.
Winelovers borok az olvasás mellé