A Nagy Gatsby és az illegális champagne

Fütő Bea
2013. május 21., 16:42


Habzó bulvár - A világ legkedveltebb champagne-a, a Moët & Chandon széles vásznon tündököl Baz Luhrmann új, 3D-s szuperprodukciójában, A Nagy Gatsbyben. A Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire és Carey Mulligan főszereplésével készült film F. Scott Fitzgerald regényét dolgozza fel, a '20-as évek féktelen és csillogó díszleteibe helyezve a champagne-t, ami az alkoholtilalom idején szigorúan illegális, épp ezért vitathatatlanul a kiváltságosok státusszimbóluma volt.
A Nagy Gatsby és az illegális champagne
 
A Nagy Gatsby és az illegális champagne
A Nagy Gatsby őszinte mosolya / fotó: Warner Bros
A Moët & Chandon régóta otthonosan mozog már a hollywoodi glamour világában, először 1928-ban kapott epizódszerepet filmben, de fesztiválokat és fogadásokat is rendszeresen támogat. A Golden Globe-on indén januárban több mint 7 500 pohár champagne-t szolgáltak fel a díjátadón, 1 500 mini palackot szervíroztak a vörös szőnyegen és 375 palack Grand Vintage 2004-el ünnepeltek a bálteremben. De arra is volt már példa, hogy egy filmsztár tesz látogatást a Moët & Chandon világába; 2009-ben a bájos Scarlett Johanssont csábította el a ház és a 2011-es kampányfotókon megörökítették azt a jelenetet is, amikor a színésznő egy óriás palackkal a kezébe negy létrán tör felfelé, hogy a több száz flőtéből épített champagne piramist feltöltse. Sőt, a ház magát a champagne piramist, az ünneplés és a pompa szimbólumát is saját találmányának vallja - és a fényűzés ezen formájának természetesen A Nagy Gatsby-ben is jutott egy jelenet.
 
Az ízléses termékelhelyezésre a '20-as évek pezsgő világánál aligha lehetne ideálisabb közeget elképzelni a márka számára. Ha adott még Baz Luhmann, a rendező, aki a Moulin Rouge! képi világával már bizonyította, hogy a glamour nála még fényesebben ragyog, ráadásként pedig olyan sztárok szerepelnek a stáblistán, mint Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire és Carey Mulligan - akkor már előre lehet koccintani az együttműködés sikerére. Az ünneplésre stílusosan a 66. cannes-i filmfesztivál nyitó estéjén, a film díszbemutatóján került sor, majd a '20-as évek jegyében megrendezett pazar partyn több mint 600 vendéggel, köztük sok-sok filmsztárral és Leo jó barátjával, Jay-Z-vel pezsgőzhetett együtt a stáb.
A Nagy Gatsby és az illegális champagne
A főszereplők és a rendező a vörös szőnyegen / fotó: AFP
De vajon milyen pezsgőt kortyoltak anno a pazar art déco kastély miniruhát és bubi frizurát vagy elegáns csokornyakkendőt viselő, jazz és charleston őrült champagne rajongói? Milyen volt az a Moët & Chandon, amivel az aranykorban feltöltöttek egy champagne piramist?
• Illegális. Az alkoholtilalom idején tilos volt Európából importálni, így a lázadó szellem mellett komoly kapcsolatok és megfelelően vastag pénztárca volt szükséges, hogy a feketekereskedelem ilyen gyöngyszeméhez juthasson a titokzatos Mr Gatsby.
• Elegáns, mint a mai Impérial. Címkéjét - a házzal együttműködve - a rendező látványtervezője (egyben felesége), Catherine Martin tervezte, aki korábban a Moulin Rouge-al a legjobb jelmeztervezőnek és legjobb látványtervezőnek járó Oscar-díjat is kiérdemelte.
• Óriási. Tippem szerint a 15 literes, Champagne-ban nabukodonozor néven ismert üveg, ami 20 palacknyi pezsgőnek felel meg. Vitathatatlanul a legjobb méret, ha sok tucatnyi, piramisba rendezett pohár feltöltése a cél.
• 1921-es, kiváló évjárat. Olyannyira, hogy a Moët & Chandon luxus cuvée-je, az emblematikus Dom Pérignon ebben az évjáratban született (azonban csak jóval később, 1936-ban kezdték értékesíteni). Richard Geoffroy pincemester szerint "jellegzetes aromák, szantálfa, vanília, méz, praliné és marcipán" jellemzik és még 2004-es kóstolásakor is meglepően élettel telinek bizonyult.
• Csillogó. Gatsby világában a pezsgős palacknak minimum dupla funkciója van. Teletölteni a poharakat, majd csillámport szórni belőle a hajnalok-hajnalán is új élményekre szomjas vendégekre. Minden partyszervező figyelmébe ajánlom.
• Kedvelt koktél alapanyag. A 'Moët Imperial Gatsby' receptjét a 19. században feltalált, de még Gatsby éveiben is népszerű champagne koktél inspirálta; adj egy pohár jól behűtött champagne-hoz egy 25 ml Green Chartreuse-be áztatott kockacukrot, díszítsd lime spirállal. (Jim Meehan receptje kizárólag a New York-i The Plaza számára.) További Gatsby ihletésű receptek itt.
• Kehelyben felszolgált. A széles-öblös kehely volt az egyik első pezsgőspohár, amelynek formáját kifejezetten a buborékos ital fogyasztására tervezték a 19. század végén. Bár sem az aromák, sem a buborékok szempontjából nem volt ideális kóstoláshoz, stabil piramist remekül lehetett belőle építeni, ezért fogadásokon és esküvőkön még ma is őrzi egykori népszerűségét.
A Nagy Gatsby és az illegális champagne
Champagne és csillogás / fotó: Warner Bros
Leonardo DiCaprio mosolya vélhetően őszinte volt a nyüzsgő party jelenetek forgatásakor, a filmsztárról köztudott, hogy szeret pezsgővel és persze Victoria’s Secret modellekkel ünnepelni. 2012 novemberében komoly feltűnést keltett és vélhetően még a nagy Gatsbyt is túlszárnyalta, amikor 3 millió dollárt költött Armand de Brignac champagne-ra, hogy kedves barátait vendégül lássa a 38. születésnapja alkalmából rendezett partyn. De az inTouch magazin beszámolója szerint ő nem szerelme kegyeiért, hanem jótékony célból keltett ilyen feltűnést, a palackok után felajánlott összeget ugyanis a Leonardo DiCaprio Foundation és a Vöröskereszt közreműködésével a Sandy hurrikán áldozatainak megsegítésére fordították. Az egy évvel korábban elpukkantott Cristal palackok szintén jótékony célt szolgáltak, egyben Leo – James Bondéhoz hasonlóan – kifogástalan ízlését is bizonyítják. Robert Redford azonban talán még DiCaprionál is jobban élvezhette a regény 1974-es film adaptációjának forgatását, amelyben az éles szemű megfigyelők szerint Dom Pérignon palackokra csapott le a kellékes.
Forrás: 
Moët & Chandon
Dom Pérignon 
Warner Bros - The Great Gatsby 
The Daily Mail - Celebrities 'Toast for a Change' at the Golden Globes
Luxpresso - Moet & Chandon's Great Gatsby Moment