A szőlőföldek ritmikussága ihlette a Vylyan Bogyólé új címkéjét

(X)
2022. október 21., 11:31


A Vylyan BOGYÓLÉ, az évjárat első vörösbora kirobbanó gyümölcsösséggel, frissességgel és minden évben új művészi címkével hoz vidámságot az őszbe.
A szőlőföldek ritmikussága ihlette a Vylyan Bogyólé új címkéjét
A Vylyan Pincészet idén már tizennyolcadik alkalommal hirdette meg izgalmas művészi címkepályázatát. 

Idén 12 művészeti intézmény aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, illetve alumni hallgatói vettek részt a pályázaton. A pincészet az év Pantone színének választott Very Peri színt adta meg a csavarzár színéül, a pályázóknak ehhez illeszkedő címkét kellett tervezniük és kikötés volt, hogy a Very Peri szín a címkében is köszönjön vissza. 
 
A szakmai zsűri 194 pályamű közül választotta ki a dobogós címkéket. A szavazás a korábbi évekhez hasonlóan egy online szelekcióval kezdődött, amelyet a TOP50-nek ítélt címkék megmérettetése követett. A Vylyan Pincészet a pályázatban részt vevő intézmények képviselőivel közösen választotta ki a győztest. A személyes találkozónak a budapesti Hadik Kávéház adott otthont. 
 
A győztes kihirdetésére október 14-én került sor, a 2022-es Bogyólé Kiállítás megnyitóján. A díjazottak listája:
Helyezett: Murin Dóra (MOME)
Helyezett: Babarczy Myriam (METU)
Helyezett: Pataki Lili (METU)
Közönségdíj: Hajdu Boróka (Egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem)
 
A címkepályázat nyertese, Murin Dóra így nyilatkozott a művéről, és a címke mögött rejlő inspirációról:
Szerettem volna a kiírásnak megfelelő, de mégis az én stílusomat tükröző címkét rajzolni. Az inspiráció nekem vagy rögtön, vagy csak hosszú, több napig tartó ötletelés után jön, nincs igazán köztes állapot. A Bogyólé esetében szinte rögtön volt elképzelésem a végeredményről. Szőlőföldeket nézegettem, amiknek a ritmikussága, mozgalmassága és játékossága nagyon megihletett. A sávok áramlása vezeti a szemünket a feliratok irányába, amit a bogyóval együtt a lemenő nap inspirált. A 2022-es év színe, a „Very Peri” volt a kiindulópont a palettámban, ehhez válogattam a többi színt, amikkel egy friss és üde összhatást szerettem volna elérni. Címnek a „Színes szőlőföldek” -et választottam, ami szépen alliterál és dallamos hangzása miatt jól passzol a képi világhoz.”
 
A szőlőföldek ritmikussága ihlette a Vylyan Bogyólé új címkéjét

 
A Vylyan Pincészet birtokigazgatója, Debreczeni Mónika a következő sorokkal jellemezte az idei címkét: “Meleg, nyáresti hangulatot varázsol a lelkembe, amikor puhák és szépek a színek. Szeretem a játékosságát. Ránézek a szőlőföldek fölött lemenő napra, amely ha úgy tetszik akár narancs, hold, vagy bogyó is lehetne. Plasztikusan hoz egy hangulatot, amelybe nagyon könnyű belekerülni.”  
 
A 18. Bogyólé Díjátadón és Kiállításmegnyitón nem csak a címke, de a várva várt 2022-es Bogyólé is debütált. Újborhoz hűen a 2022-es évjárat első bora is azt a tipikus újboros karaktert hozza, amiért szeretjük: zamatos, élénk, vidám, kirobbanóan gyümölcsös.  Illatában málnás cukorka, ízében erőteljes a friss cseresznye és a frissen reszelt lime jegyei találhatók. Itatja magát és jókedvre derít. E bor akkor is szép, ha pimaszul fiatal, de struktúrájának köszönhetően fogyasztása akár egy év múlva is öröm.
 
A szőlőföldek ritmikussága ihlette a Vylyan Bogyólé új címkéjét

 
A Bogyólé név francia beaujolais nouveau-t idézi. A választás nem véletlen, hiszen a Bogyólé a francia újbor készítésének hagyományait követi: a leszüretelt, sérülésmentes szőlőfürtöket zárt tartályokban, szénsav köpeny alatt dolgozzuk fel, zúzás és bogyózás nélkül. A bor így a szőlőbogyón belül születik robban életre, az erjesztés után pedig azonnal palackokba is kerül. A Bogyólé története összefonódik a minden évben hozzá kiírt címkepályázattal. 

A pályázat TOP 50 pályaművéből összeállított kiállítás november 6-ig megtekinthető a MOME Ground területén.
 
 
 
A szőlőföldek ritmikussága ihlette a Vylyan Bogyólé új címkéjét
 
  
Winelovers borok az olvasás mellé