Állami pénzből pusztulhat el minden második szőlőkabóca

Borászportál
2016. július 25., 19:54


A Földművelésügyi Minisztériumtól 50%-os mértékű támogatás igényelhető a szőlőkabóca elleni védekezésre. De a rovar elpusztítása nem könnyű feladat.
Állami pénzből pusztulhat el minden második szőlőkabóca
Fotó: Nak.hu
A szőlőkabóca Észak-Amerikából származó rovar, amely vírust hordoz és kórokozót terjeszthet és az utóbbi években egyre gyakrabban találkoznak vele a hazai ültetvényeken is. 
 
A rovar fertőzött és már kifejlett egyedeire nincs permetezőszer. A lárvákat kellene elpusztítani, de mivel ezek szabad szemmel alig láthatóak, ez igen nehéz feladat. Nemzetközi példák tanúsítják, hogy a szőlőkabóca néhány év alatt megtizedelheti a szőlőterület nagyságát – írtuk korábban.
 
A kártevőt azért nevezik kabócának, mert képes a szőlő egyik tövéről a másikra átugrani. Hazánkban 2006-ban észlelték először, de akkor még fertőzött fajtájával nem találkoztak, de 2013-ban Zalában már felfedezhető volt az aranyszínű sárgaság, amit a szőlőkabóca terjeszt. A következő években fokozatosan szinte minden borvidéken megjelent a rovar, igaz az elmúlt évben ezer befogott egyed közül egyetlenegy sem hordozott vírust, ám a tudomány mai állása szerint ha egy ültetvényen megjelenik az aranyszínű sárgaság, egy dolgot tehet csak a gazda: kivágja a szőlőket.
 
Állami pénzből pusztulhat el minden második szőlőkabóca
Fertőzött szőlő (Fotó: Kornye.hu)
 
A minisztérium kifizeti a védekezés költségeinek felét
 
A május 1-től július 31-ig terjedő, szőlőkabóca elleni védekezési időszakban kijuttatott növényvédőszer után igényelhető az 50%-os mértékű támogatás.
 
A Földművelésügyi Minisztérium felhívja a szőlőtermelők figyelmét, hogy amennyiben az amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez támogatást szeretnének igénybe venni, úgy a támogatási kérelmeket a növényvédőszeres védekezést követően augusztus 15-ig kell benyújtani.
A minisztérium által a 2016. évtől indított támogatás az aranyszínű sárgaság betegséget terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni növényvédőszeres védekezéshez nyújt segítséget a szőlőtermelőknek.
 
A támogatási programban a növényvédőszer a fenti védekezési időszakban juttatható ki, továbbá a szőlőtermelők a támogatási kérelmet és mellékleteit a növényvédőszeres védekezést követően egészen augusztus 15-ig nyújthatják be.
 
A támogatással kapcsolatban további információ itt érhető el.
Winelovers borok az olvasás mellé