Amforás borral kísérletezik Áts Károly

Borászportál
2016. március 01., 10:49


Elkezdtem 2013-ban a Szent Tamáson egy különlegességet, amforában erjesztettem és ott is tartottam a bort. Ezeket még csak saját kóstolásra készítem. De érdekes. Nagyon érdekes - mondta Áts Károly.
Amforás borral kísérletezik Áts Károly
Áts Károly (Fotó: Nol.hu)
A Tokaj Kereskedőház főborásza a Mandinernek adott interjújában arról is beszélt, hogy a borvidék megítélése egyre nívósabb. Elmondta: egyes pincészetek olyan borokat állítanak elő - legyen szó akár száraz borról, vagy késői szüretről vagy az aszúról - amilyet más nem igazán készít, és döngetjük a kapukat azzal, hogy a tokaji a legjobb borok közé tartozzon.
 
Hozzátette: 1990-ben indult egy új időszámítás. Olyanokkal versenyzünk, akik több száz éven keresztül ugyanazt a minőséget termelték, ugyanazon a területen. Itt huszonhat éve volt egy újrafelosztás, amikor új területeken kezdtek el borászkodni az emberek.
A furmintról szólva Áts kifejtette, hogy vannak borászok, akik olyan furmintokat tesznek le, ami talán azért nem lett még világhírű, mert egy olyan szőlőfajtáról van szó, ami nem világfajta. A furmintnak van egy pici fajtakaraktere, ez a kesernye - mondta. A karakterében is benne van ez íz. Talán ez az, ami még nem hagyja, hogy elérje azt a csúcsot, amit szeretnénk.
 
Az aszúval kapcsolatban elmondta, hogy több olyan borászat is van, akik az aszúikról ismertek, és megvan az egyedi stílusuk. Felidézte, hogy a kilencvenes évek elején kezdtek el megjelennni azok az öt- és hatputtonyos, vagy ma már csak puttonyszám megjelölés nélküli aszúk, amelyek mind csodák. És akkor még az aszúknál is beszélhetünk a dűlőszelektáltakról is - tette hozzá.
 
Áts Károly saját pincészeténél szeretné bővíteni a repertoárt (eddig három bora volt: egy birtokfurmint, egy dűlőszelektált Szent Tamás-furmint, és a cuvée). A tervk között szerepel a furmint előtérbe helyezése, de a hárslevelű is kulcsfontosságú, valamint, ha az időjárás megengedi, édes szamorodni készítése is a tervek között van.
 
A tokaji pezsgőkről szólva a Tokaj Kereskedőház főborásza úgy fogalmazott: bizonyos területek lemenedzselésének egyik vonala lehet a pezsgő. A pezsgővel meg lehet mutatni, hogy Tokaj ezt is tudja - tette hozzá.
 
Áts Károly szerint a borvidék adottságai előnyt és hátrányt is jelentenek egyszerre. Az infrastruktúrán is lehetne még javítani, olykor nehézkes az eljutás egyik pincéből a másikba. Turizmus esetében is azt látom, hogy már nagyon sok jó szálloda felépült, de viszonylag kevesen jönnek el - foglamazott.
Winelovers borok az olvasás mellé