Az Alföldön jó termés ígérkezik!

Borászportál
2014. augusztus 26., 09:39


A Kiskunságban is megkezdődött a szüret. Soltvadkert határában, a Font Családi Pincészet ültetvényein az Irsai Olivért szedik.
Az Alföldön jó termés ígérkezik!
 
Font Gábor borász, a Baon.hu-nak elmondta, hogy a szőlő savtartalma megfelelő, a termésmennyiség – becslése szerint – hektáronként 100-130 mázsa környékén alakulhat. A borász jó termésre számít, ha nem esik a következő hetekben az eső. A cserszegi fűszerest jövő hónap 10-én, míg a kékfrankost szeptember 20-án lehet szüretelni. Az ültetvényeken sokat kellett permetezni. Az idén a hónap első felében a permetezőgépet le sem tudták szerelni, hogy karban tartsák, szinte minden nap védekezni kellett, hogy megóvják a gyümölcsöt.
 
A Kunsági Borvidék ültetvényein - az ország többi részéhez hasonlóan naponta változnak a várakozások. Ha óriási zápor hullik a térségre, akkor pesszimisták a termelők, ha legalább egy hétig süt a nap, akkor olyat is hallani, hogy talán jó évnek nézünk elébe.
A július közepi termésbecslések szerint a fehér borszőlő átlagosan 97 mázsányi termésátlagot hozhat. A kékszőlő 87 mázsát. A leginkább keresett illatos fajta az Irsai Olivér egy hónapja – a becslések szerint  – 81 mázsával, míg a cserszegi 104 mázsás hektáronkénti terméssel kecsegtetett. A kékfrankos 87, míg például a zweigelt 104 mázsányi termést mutatott.
A felmérések szerint a szőlő 58 százalékából minőségi-, 37 százalékából táj-, míg a 4 százalékából asztali bor készülhet. Ha az előzetes várakozások optimálisan alakulnak, akkor a becslések szerint a Kunsági Borvidék területén az idén akár 1 millió 653 ezer mázsányi szőlőt is szüretelhetnek, amelyből úgy 1,170 millió hektó bor készülhet. Mindezekre azonban csak az egy hónappal ezelőtti becslések alapján lehet következtetni.
A helyzet azonban napról napra változik, az árakat jelentős részben a piaci várakozások, az importőrök pincéiben betárolt olasz import, a termés minősége, illetve az időjárás változásai befolyásolhatják.
Winelovers borok az olvasás mellé