Az év legújabb(bor) kóstolója

Borászportál
2015. november 10., 21:24


A borászok tűkön ülnek, hogy elkezdhessék a szüretet, és biztonságban tudják az az évi termést a pincében. Ennél jobban, már csak a nagy munka befejezését várják, amikor a borok érlelődnek, vagy már a palackokban sorakoznak. A tavalyi év nagy sikere után, most november 11-én is együtt borozhatsz, beszélgethetsz a Juniborászokkal a DiVino Gozsduban, miközben az újboraikat kóstolod.
Az év legújabb(bor) kóstolója
A tavalyi kóstolón készült életkép
Az újbor kóstolón a Juniborászok közül jelen lesz Gere Andi, Árvay Angi, Frittmann Peti, Prácser Miki, Kis Tomi, Miklós Csabi, Hernyák Tomi, Heimann Zoli, Dúzsi Tomi, Gál Titi, Demeter Endre és Vesztergombi Csabi.

Kis Tomi (Somlói Vándor) így látta a 2015-ös évjáratot: „Várakozásokkal és reményekkel teli év volt, különösen a nehéz 2014 után. 4 hektáron - 6 dűlőben kezdtünk neki az évnek. Viszonylag késői rügyfakadás után irtó erős hajtásnövekedés és fejlődés kezdődött. A virágzás jól alakult, talán a furmint kötődése nem volt tökéletes. Június és július eleje izgalmas volt növényvédelmi szempontból. A lisztharmat támadt. Sikeresen védekeztünk organikus módon minden területen.”

„A nyár végi forró, száraz időjárás következtében hirtelen megugrottak a cukorfokok és ijesztően lecsökkentek a savak. De a szeptemberi esők ezt a folyamatot megállították, és nagyon gyönyörű alapanyagokat szüreteltünk. Szeptember 4. és október 6. között ment le a szüret 99% -a. A maradék csak játék, kísérlet. A nagyon jó és a kiváló közöttinek érzem az évjáratot. Egyensúlyos, vastag, gyümölcsös és nagyon barátságos borok születtek. Sajnos, aki az októberi nagy esőt megkapta és még kint voltak a szőlőik, azok nem értékelik nagyon jónak az évjáratot. 130 mm eső esett, és ez sok helyen rothadást hozott, valamint nagyon nagy mértékű hígulást a cukorfokokban.” Kis Tomi egy olaszrizlinget és egy juhfarkot fog bemutatni november 11-én a DiVino Gozsduban.
 
Az év legújabb(bor) kóstolója
Frittmann Péter
 
A soltvadkerti Frittmann Péter elmondása szerint a 2015-ös évjárat tele volt meglepetésekkel a régiójukban. „Májusban 50 éve nem látott jégeső volt, akkor nagyon kétségbeestünk, viszont az idő előrehaladtával a szőlő egyre csak növekedett gyönyörűen fejlődve. Hihetetlen túlélő növény” – jegyzi meg a fiatal borász. „A jég terméskiesést jelent,  de minőségre nem volt ráhatása. Talán azt is elmondhatom, hogy kiváló szüreten vagyunk túl. Alapvetően száraz év volt, de a savak és az aromák szépen megmaradtak, így a borok már most korai stádiumukban is sokkal illatosabbak, kifejezőbbek, mint máskor. Összességében elégedett vagyok ez idáig a tételekkel, bár még sok a munka.”
 
Frittmann Péteréknél jelenleg négy újbor van már palackban, amelyek közül az Irsai Olivért, cserszegi fűszeres és rosé cuveé-t fogja bemutatni a Junibor kóstolón. „A Rosé Cuvénk érdekessége, hogy idén először néró-zweigelt összeálításban készült el, ami rendkívül intenzív gyümölcsös aromákkal büszkélkedhet. Eddig nem dolgoztunk néró fajtával, nagyon sajátos egyedi zamatokkal bír” – osztja meg velünk Péter.

A Tokaji borvidéket többek között Árvay Angelika is képviselni fogja, aki a 2015-ös évjáratot a nagyon izgalmasnak gondolja. „Főként a száraz borokra koncentráltunk idén, amelyek a gyümölcsösség és a vibrálás mellett hozzák a kőzeteinkből fakadó ásványosságot is. Bár aszút 2015-ben nem készítünk, de azért a szokásos Édesem borunk most is hamarosan palackba kerül, az újbor kóstolón bemutatott tételekkel együtt.” Angelika száraz sárgamuskotályt és hárslevelűt visz magával a DiVino Gozsduba.
 
Az év legújabb(bor) kóstolója
Miklós Csabi
 
Miklós Csabi is ideális szüretről számolt be a Móri borvidéken. Csabi már augusztus végén elkezdte a szüretet a korai fajtákkal. Ezt egy kis szünet követte, majd október elején a késői fajták is bekerültek a pincébe. Miklós Csabi egy 2015-ös Marylin Mórról királyleánykával készül a november 11-ei kóstolóra.

Még több borász, még több bor a helyszínen, tehát ne feledjétek: november 11-én Junibor Újbor kóstoló a DiVino Gozsduban.
Winelovers borok az olvasás mellé