Balassa István: Idén is alig lesz aszú

Borászportál
2012. október 02., 11:17


Szüreti előrejelzés - A tizenegy, zömmel kisebb, kézműves tokaji pince összefogásával létrejött Tokaji Borászok Asztaltársasága elnöke szerint vannak olyan jelek, melyek arra utalnak, hogy valamennyi aszúképződés várható, de az idei nagy szárazság pesszimizmusra ad okot.
Balassa István: Idén is alig lesz aszú
 
Az idei szüretre kitérve elmondta, a 2009-es és 2011-es után az idei is nagyon meleg és száraz év volt. Lehet, hogy a klímaváltozás kézzelfogható jele, lehet, hogy csak véletlenek sorozata, de szeptember második hetére a szőlő elérte a 19 és 21 mustfok közötti érettséget, ezért szinte mindenki elindította a szüretet, hogy megfelelő sav-cukor arányú szőlőt szedjen a száraz borokhoz - fogalmazott a borász.
 
Mint hozzátette, a szőlő minősége nagyon jó, elérte a 2009-es, 2011-es szintet. A kedvező időjárás miatt a maximális tőketerheléssel dolgozók szőlője is viszonylag jó minőségben beérett, így el lehet mondani, hogy annak is jó a termése, aki mennyiségre, és annak is, aki minőségre termelt.
Tavaly a borvidéken alig készült aszú, mert minimális volt a botrytizálódás; olyan kicsi volt az aszúsodott szőlőszemek mennyisége, hogy nem volt érdemes kiválogatni őket – idézte fel.
Balassa István: Idén is alig lesz aszú
A szárazság miatt idén is vastagabb a bogyóhéj, és 2011 után ismét úgy tűnik, az aszúsodást okozó botrytis nem tudja megtámadni a szőlőt
"Most folyamatosan kapjuk az esőket, így vannak olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy – ha felváltva jönnek napsütéses és esős napok –, valamennyi aszúképződés várható, de nagy aszús évről nem lehet beszélni" – szólt a tokaji borászok várakozásairól.
Pénteken kezdődik a szüreti ünnep
A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok hagyományosan a térség legnagyobb borünnepe, melyen kóstolók, koncertek, szüreti felvonulás és számos egyéb program várja a közönséget péntektől vasárnapig.
 
Winelovers borok az olvasás mellé