Beindult az Év Bortermelője gépezet

Borászportál
2015. október 23., 21:15


A Magyar Bor Akadémia 25. alkalommal kezdeményezi az „Év Bortermelője Magyarországon” cím odaítélését. A napokban a szervezet kiküldte a hazai borszakmát meghatározó személyeknek a felkérést, hogy jelöljenek meg három személyt, akit alkalmasnak találnak az elismerésre.
Beindult az Év Bortermelője gépezet
A díjat a borász több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, hazai és külföldi sikereiért, borversenyen elért eredményeiért, borainak állandó kiváló minőségéért kapja. A szerevzők hangsúlyozzák, hogy ezen kívül számít a marketing, a külcsin és a belbecs, a szimpátia és a borász személye is. A verseny minden évben egyre szorosabb, ezt nem tagadja a Magyar Bor Akadémia.

A szavazás két kétkörös, először összegyűjtik az ajánlásokat a hazai borvilág elismert, országos jelentőségű személyeitől, ahová beletartoznak a vendéglátásban, gasztronómiában dolgozók és a szaksajtó is. Az ajánlott borászok nevét október 31-ig adhatják le. Egy jelöltet „Az Év Bortermelője Magyarországon” címet korábban elnyert bortermelők, négy további személyt pedig a felkért szakmai kör jelöl. A második körben a szervezet az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja.

Az a borász, aki részesült már a címben, az öt évig nem jelölhető, tehát Légli Ottó, Vida Péter, Áts Károly, Gálné Dignisz Éva és Dúzsi Tamás.
A tavalyi évben Dúzsi Tamás kapta meg az elismerést, akivel közvetlenül a cím kihirdetése után készítettünk interjút:
 

Az Év Bortermelője díj eddigi nyerteseinek névsora a Magyar Bor Akadémia honlapján érhető el.
 
Winelovers borok az olvasás mellé