Bemutatkozik a Duna Borrégió

Borászportál
2012. április 19., 12:19


Háttér - Programajánló - A Duna Borrégió volt az első olyan magyarországi borrégió, amely állami akkreditációt kapott. Kik irányítják, kik a szereplői, mi a célja, feladata? Mindezt megtudhatják sorozatunkból, melyben különböző, a magyar bor ügyét előmozdító szervezetek kerülnek bemutatásra.
Bemutatkozik a Duna Borrégió
 
A Duna Borrégiót az első magyarországi borrégióként a három alföldi borvidék hozta létre 2002-ben, és ezt miniszteri rendelet szentesítette. A borrégió élén tíz tagú tanács áll. Öt szervezet delegál ide 2-2 képviselőt: a három borvidék hegyközségi tanácsa, a szőlész-borász egyesület és a borút egyesület. A régiótanács élén felváltva a hegyközségi elnökök állnak.
A borrégió tanácsa és a kecskeméti székhelyű hivatal európai pályázati forrásokból 12 milliárd forint fejlesztési pénzhez segítette az érintett szőlészeti-borászati vállalkozásokat, emellett kézben tartotta a termékleírásokat és több területen segítette a közösségi marketinget.
 
 
Kezdetek
A Duna Borrégióban lezajlott folyamatok két markánsan elkülönülő időszakhoz köthetők. A ’90-esek évek a nagyüzemek szétesését, a változó sikerű privatizációs megoldásokat, az útkeresést hozták. S mivel a tanyavilág vagy a gazdátlan nagyüzem alkalmas volt a hamisításra, így ez a jelenség is fölütötte fejét. Az ezredfordulóra azonban világossá vált, hogy a családi gazdaságok és a családi jellegű nagyüzemek képesek a szerencsésebb sorsú borrégiókon tapasztalt modell szerint működni. Kialakultak a modern, ütőképes borfeldolgozó üzemek, letisztultak a tulajdonosi viszonyok, felépültek a termékpiramisok és 2005 óta már nagy mennyiségben piacra kerül a jó minőségű, palackozott alföldi.
Bemutatkozik a Duna Borrégió
 
A Duna Borrégió Napja
A régió szereplői több akciót szerveztek már erejük demonstrálására, de olyan méretű összefogás, mint amilyen a 2012. április 27-én a Vajdahunyadvárban tartott kóstoló, a Duna Borrégió Napja, még nem jött létre. A régió borászatai a kecskeméti és a szegedi borfesztiválokon jelennek meg nagy számban, de húsz fölötti jelenlét még nem valósult meg. A régió húzóereje természetesen az ország legnagyobb borvidéke, a Kunsági. A közel tized akkora Hajós-Bajai lendületesen fejlődik, míg a hajósival azonos méretű Csongrádi az újabb és újabb gondokkal igyekszik megküzdeni.
Az április 27-i rendezvény célja, hogy megmutassuk, milyen szép borok születnek ezen a sokszor lenézett vidéken. Innen van többek között Frittmann János, a 2007-es Év Bortermelője, Gálné Dignisz Éva, akit eddig háromszor jelöltek a legjobb ötbe, Sümegi József, a Magyar Bor Akadémia korábbi elnöke, Somodi Sándor, a Pannon Bormíves Céh tagja, Koch Csaba és Béla Zoltán, akik aranyakat hoztak már el nagy nemzetközi versenyekről, Varga Árpád (Gedeon Birtok), akinek borai a fővárosi gasztronómiában is ismertek, Font Sándor, aki aranyérmet hozott el a Cannes-i rozé világbajnokságról vagy az a Kökény Benő - Szentpéteri Attila - Léder Zoltán hármas, aki garantált meglepetést fog okozni.
Az április 27-i kóstoló programja innen elérhető.
Járulékos cél bemutatni, hogy a hungarikum fajták zömének génbankja az Alföldön található. S célunk felhívni a figyelmet arra, hogy immár akár több napra is érdemes elindulni bort kóstolni, kirándulni, kikapcsolódni az alföldi szőlősorok közé.
Még több infó: www.dbborut.hu
Winelovers borok az olvasás mellé