Beszélgetés Nuits St. Georges doyenjével, Christian Gouges-al

Kielmayer Kristian
2011. november 07., 20:54


Domaine Henri Gouges 14,5 ha-os családi birtok a Cote d’Or-ban, egészen pontosan Nuits St. Georgesben. A harmincas években döntöttek úgy, hogy elkezdik maguk palackozni és eladni a borokat, majd sokan követték a példájukat és megkezdődött a “domaine palackozás” vagyis termelői palackozás története.
 
Beszélgetés Nuits St. Georges doyenjével, Christian Gouges-al
 
Christian a családi birtok vezetője nagyszerű ember, kedves, barátságos, de ugyanakkor hagyja, hogy a borok beszéljenek helyette, mint ahogy azt a legtöbb burgundi gazda teszi. Nem használ nagy szavakat, hanem a bor mutatja meg, hogy mire képes, és mit tud a termőföld, ami éltet minket is.

Nuits St. Georgesben kevés a fehér bor és még kevesebb az olyan fehér bor, ami nem Chardonnayból vagy Pinot Blancból készül. Egy ilyen érdekesség a birtok Le Perrières bora, ami Pinot Noir mutációja, Henri Gouges véletlenül bukkant rá a szőlőben, a 40-es években és egy vesszőből szaporította aztán ezt a mondhatni “Gouges Blanc” bort.
 
Acéltartályban kezdik erjesztni alacsonyabb hőmérséklet mellett, majd hordóban fejezik be. A hordó egy része új fa. Nagyon nehezen körülírható, hasonlításképpen frissebb mint az átlagos Chardonnay, talán több citrus és kevés trópusi jegy figyelhető meg benne, de inkább a neutrális irányba tolódik selymes textúrával ízben, nem hasonlít Chardonnay-ra, valódi különlegesség.

Hogy miért is szereti Christian a Nebbiolo-t, arra csak röviden tér ki. De nemcsak azért mert a Pinot Noir számos hasonlóságot mutat fel a piemonti szőlővel (jó, tanninban keményebb az olasz), hanem azért is, mert Christian imádja a szarvasgombát és élete legjobbját Piemontban ette. Nagyszerű Pinot/Burgundi (hasonlóan, mint nagyon komoly Barolo) amely már az “érett” kategóriába tartozik, magában hordozhatja ezt a fantasztikus szarvasgomba jegyet is. De hallgassuk Christian-t…
 
Winelovers borok az olvasás mellé