Beújít a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR

Borászportál
2017. október 21., 08:00


A balatoni gasztronómi magasabb szintre emelése közös cél. A XXVI.Krúdy-napok és I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR együttműködésében tesznek is ezért. 
Beújít a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR
Ha mindig ugyanazt csinálod, mint eddig, akkor annyit  is érsz el, mint eddig. De ha valami újat, mást, izgalmasat szeretnél, gondolj csak arra, mi állhat még előtted.

Ez az ismeretlen szerzőtől származó gondolat ékesíit a honlapját, akik komolyan veszik a tartalmat is. Az iskola, amely összefogja a Dél-Balatoni régiót kereskedelem, vendéglátás és idegenforgalom területén, 3000 diákot oktat éves szinten.

Az oktatásban megvalósuló újító szemléletükkel felismerték annak fontosságát, hogy lépést tartsanak a gasztronómia legújabb követelményrendszerével, valamint szívügyüknek tartják, hogy olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolapadból, akik aztán a balatoni vendéglátózást részesítik előnyben az olyan sokszor emlegetett csábítóan hangzó külföldi lehetőségekkel szemben. A hagyományos oktatási rendszer mellett felnőttképzéssel is foglalkoznak.
 

Terveik megvalósítása érdekében még májusban fűzték szorosabbra együttműködésüket a Balatoni Körrel, amely egyesület a tó környékén tevékenykedő borászok és vendéglátósok összefogásával a régióközpontú gasztronómia magasabb szintre való emelését tűzte ki egyik fő céljául. Ezzel kapcsolatosan a Szakképzési Centrum vezetője, Szamosi Lóránt a következőket nyilatkozta:

A Balatoni Kör tevékenységét jómagam már az alapítás óta nyomon követtem és kifejezetten szimpatikus volt a filozófia, amivel a Balatonhoz, mint értékhez közelítettek. Olyan tabukat döntögettek le, olyan tényeket mondtak ki, amelyek már bennünk is megfogalmazódtak a képzés szintjén. Elhatározott szándéka volt és most is az a Siófoki Szakképzési Centrumnak, hogy részt vegyen a magyar és azon belül természetesen a balatoni gasztronómia megújításában, azzal a sajátos eszközrendszerrel, amit a szakképzés hordoz.”
 
Beújít a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR

A közös együttműködés eredményeként a Balatoni KÖR egyesület tagjai szakmai előadásokkal, esetenként ösztöndíjprogrammal, szakmai gyakorlat helyszín biztosításával támogatják a Szakképzési Centrum törekvéseit. Ezen kívül közös munkájuk kapcsán tartják meg október 25-én a siófoki Krúdy-napok keretén belül az első balatoni régiós szakács-, cukrász- és felszolgálóversenyt.

A verseny alapötlete a Balatoni KÖR alapítójától és szóvivőjétől, Kardos Gábortól származik. A megmérettetésen a következő díjakra lehet pályázni:

A Balaton Fiatal Pincére: 
  • a Balatoni borvidékek ismerete,
  • bor-étel párosítás,
  • megjelenés, kommunikáció
 
A Balaton Fiatal Séfje: 
  • íz, szín, formavilág megjelenítése
  • kreativitás
  • gazdaságos alapanyag felhasználás 
 
A Balaton Fiatal Cukrásza:
  • verseny témakör megjelenítése ( Krúdy)
  • hagyomány és újítás megfelelő aránya
  • íz és esztétika
 
Beújít a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni KÖR
 
A Balatoni KÖR által alapított Vándorkupát pedig az az iskolai csapat kapja, amely összességében a legjobban szerepelt. A kupa mellett a Balatoni KÖR tagjai egyéb díjakat és tanulási lehetőségeket ajánlottak fel még nyereményként, valamint a zsűri szerepét is magára vállalta, így többek között Csapody Balázs, Martonosi Zsolt vagy Bergmann Ernő bírálja majd el a látottakat.

A verseny egyedülállóságát az is mutatja, hogy kizárólag a Balaton körüli iskolák – szám szerint 6-an – vehetnek részt a megmérettetésen. Az alapanyagok kiválasztásánál nem volt kérdés, hogy csak és kizárólag a tó körüli minőségi alapanyagok jöhetnek szóba, úgy mint nyurgaponty, mangalica, somogyi kiflikrumpli vagy laskagomba.

A rendezvényt szakmai előadások, bemutatók kísérik, így, többek között például lehetőség van a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa képviseletében meghallgatni Herczeg Ágnes előadását is. Az összes program ingyenes és nyilvános, a szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt. 
Winelovers borok az olvasás mellé