Borakadémiák névvitája

Borászportál
2011. március 30., 18:49


A Magyar Bor Akadémia közleményben határolódott el a Nemzeti Borakadémia Kft. tevékenységétől, mondván utóbbi intézmény neve túlságosan hasonlít az előbbi, közel húsz éve fennállóéra, s ezzel összetévesztésre ad okot.
 
Az 1992-ben létrejött társadalmi szervezet, a Magyar Bor Akadémia, amely egyébiránt a magyar borszakma legrangosabb kitüntetésének, az Év Bortermelője Díj odaítéléséről gondoskodik, a széles nyilvánosság, egyúttal a szakma előtt szeretné tisztázni, hogy közte és a Nemzeti Borakadémia Kft. között, sem szervezeti, sem szakmai reláció nem áll fenn.
Zilai Zoltán, az Magyar Bor Akadémia főtitkára, a Deluxe.hu-nak adott nyilatkozatában elmondta, a Nemzeti Borakadémia Kft. neve nagyon hasonló, ezáltal a két intézmény könnyen összetéveszthető. Levélben ugyan felszólították a szervezetet a név megváltoztatására – személyiségi jogokra hivatkozva –, de erre elutasító választ kaptak.
 
A Nemzeti Borakadémia Kft. ügyvezetője, dr. Kiss Elza úgy reagált a Deluxe-nak, hogy a két intézmény neve szóösszetétele miatt jól megkülönböztethető – nem beszélve a tevékenységéről – ennél fogva nem ért egyet az őket ért vádakkal.
A Nemzeti Borakadémia Kft. a közösségi bormarketinget megalapozó termékleírások elkészítésének koordinálásával foglalkozik a 2009. augusztus 1-én oltalommal rendelkező eredet-megjelöléssel és földrajzi jelzéssel ellátott borászati termékeket illetően.
A képet tovább árnyalja az, hogy létezik egy WSET (Wine & Spirit Education Trust) képzéseket kínáló Borakadémia nevű oktatási intézmény is, amely eddig nem jelezte, hogy be kívánna szállni a fenti felek névvitájába. De ki tudja?