Borászati tanszék létesült a tarcali kutatóintézetben

Borászportál
2012. szeptember 19., 10:51


Edukáció - Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok (DETEK) és a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke.
Borászati tanszék létesült a tarcali kutatóintézetben
 
Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul – hangzott el a sajtótájékoztatón.
 
Sipiczki Mátyás, az együttműködés szakmai vezetője, a DE Genetikai és Alkalmazott Mikrobiológiai tanszékének professzora elmondta: tanszékükön 1986 óta folynak borászati mikrobiológiai kutatások, amelyeken belül a tokaji borokat kezdettől fogva kiemelt figyelem övezi.
 
A tarcali Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ideális partner ezekben a kutatásokban, mert lehetővé teszi a laboratóriumi eredmények kipróbálását a borkészítés folyamatában. A most alapított kihelyezett tanszék biztosítja a folyamatos közös kutatómunkát, amibe a debreceni és tarcali kutatókon kívül az egyetemisták is bekapcsolódhatnak – tette hozzá a professzor.
 
"Kutatásaink egyik célja az erjedésben központi szerepet játszó élesztőgombák sokféleségének megismerése és az ismeretek felhasználása a borászati technológiák fejlesztése érdekében. Munkánkat megelőzően viszonylag kevés ismeret állt rendelkezésre a tokaji borokban tevékenykedő mikroorganizmusokról, de sejteni lehetett, hogy a más borvidékektől eltérő alapanyagból, az aszúsodó szőlőből készülő must és a nagyon sajátos borászati eljárások egyedülálló erjesztő élőlényeket igényelnek" – ismertette a szakmai munka részleteit Sipiczki Mátyás.
Megjegyezte: vizsgálataik különleges összetételű élesztőgomba-populációkat tártak fel már az érésben levő szőlőn is, de főleg az erjedő aszú, esszencia és aszúesszencia borkülönlegességekben.
 
A kutatások jelenlegi fázisában a fajok laboratóriumi keresztezésével olyan élesztőgombákat hoznak létre a tanszéken, amelyekben kombinálódnak több faj előnyös tulajdonságai, s így hozzájárulnak a kiváló minőségű tokaji borok előállításához – jegyezte meg a kutatásaikról Sipiczki Mátyás.
 
Gaál István rektorhelyettes, a DETEK elnöke hozzátette: a borászati alapkutatások gyakorlati hasznosulása mellett az együttműködés, a kihelyezett tanszék lehetőséget biztosít a természettudományi és technológiai kar hallgatóinak, hogy nyári szakmai gyakorlataikat Tarcalon tölthessék, de készülhetnek tudományos diákköri- és diplomamunkák, valamint PhD disszertációk is a közös kutatási témákban.
 
A kutatóintézet munkatársai a biológusképzés résztvevőinek előadásokat, gyakorlatokat tartanak a jövőben – fűzte hozzá Bihari Zoltán.
Winelovers borok az olvasás mellé