Bortörténelmi fordulat? Champagne-okat győzött le egy angol pezsgő

Borászportál.hu - Zacsek Ágnes
2016. április 25., 20:59


Szent György napján Párizsban olyasmi történt, amire senki nem számított, és amellyel új fejezet nyílhat a bortörténelemben: angol pezsgő bizonyult jobbnak champagne-oknál egy párizsi vakkóstolón.
Bortörténelmi fordulat? Champagne-okat győzött le egy angol pezsgő
Nyetimber (Fotó: Clarity-comms.co.uk)
A Britain’s Wine and Spirit Trade Association csapata szervezett vakkóstolót, amelyen többen is franciának gondolták az angol pezsgőket, és a legtöbb esetben jobban is ízlettek a bírálóknak nekik, mint a champagne - írja a The Telegraph.
 
Ebben a műfajban ez volt az első ilyen kóstoló, a résztvevők pedig megegyeztek abban, hogy az angol pezsgő háromból két kategóriában is jobb volt francia riválisánál. A sikeres tételek között volt egy 40 fontos 2009-es Nyetimber, West Sussex-ből. A 14 fős testületből kilencen gondolták úgy, hogy az jobb, mint a 65 fontos Billecart-Salmon Grand Cru.
 
Bortörténelmi fordulat? Champagne-okat győzött le egy angol pezsgő
A Nyetimber szőlőiben chardonnay, pinot meunier és pinot noir található (Fotó: Lucywillshowyou.com)
 
Amikor egy 37.99 fontos, 2011-es Gusborne rozé versenyzett egy NV Ayalával, egy champagne-i rozéval, kilencen tartották jobbnak a Gusborne-t. A kóstolók fele pedig champage-nak gondolta az angol bort.
 
„Nem számítottunk rá, hogy a kóstolás ennyire sikeres lesz” – mondta Matthew Jukes, a brit borok szakértője és szakírója, az esemény szervezője. „Az eddigi borszakíró pályafutásom alapján sosem gondoltam volna, hogy a kiemelkedő francia ízlés jobbnak fog ítélni egy angol pezsgőt, mint egy champagne-t. Ez nagyon izgalmas!" – tette hozzá Jukes a Juveniles étteremben, Párizsban, április 23-án tartott kóstolás után. 
Az angoloknak mindig is nagyszerű borértői voltak, de csak az utóbbi években kezdett felvirágozni a saját termelésük, amely persze továbbra sem jelentős mennyiség, de a habzóborok tekintetében kiemelkedően teljesítenek. Anglia az egyre melegebb éghajlat és a meszes talaj miatt ideális a pezsgőkészítésre, és erről most a franciák is meggyőződhettek.
 
Az angol bor egyre növekvő népszerűsége jelentős fejlesztéseket hozott az elmúlt években angol ültetvényeken. A champagne-óriás Taittinger is a befektetők egyike lehet, hiszen egy 170 hektáros terület megvételét tervezi Kent vidékén egy egykori almafarmon, Canterbury közelében.  
 
Az angol borok összesen 365 díjat nyertek el 2015-ben, szemben a 2014-es évvel, amikor 265-öt. Ráadásul ez 46 aranyérmet is magában foglal.
 
Bortörténelmi fordulat? Champagne-okat győzött le egy angol pezsgő
Fotó: Riverstation.co.uk
 
A Nagy-britanniai bortermelés az elmúlt két évben rekordot ért el: évi 5 millió palack készült a szigetországban. Az előrejelzések szerint ez a szám 2020-ra már elérheti a 10 milliót.
 
A Wine and Spirit Trade Association ügyvezetője, Miles Beale így fogalmazott: „Ez úttörő időszak az angol pezsgő számára. Szent György napján mindannyian emeljük poharunkat arra, hogy leszámoltunk egy hiedelemmel, miszerint egy angol bor nem versenyezhet a világ legjobbjaival.”