Brutálisan csökken a szőlőterület Európában

Borászportál
2014. november 27., 21:52


Csökkent a világ szőlőterülete az elmúlt években, elsősorban az európai ültetvények zsugorodása miatt. 2000-ben a világ szőlőtermő területének még 62,5 százaléka volt Európában, 2013-ra ez az arány 55 százalékra csökkent.
Brutálisan csökken a szőlőterület Európában
 
A Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (OIV), az Agroinform.hu-n közölt adatai szerint a világ szőlőterülete 7,5 millió hektár volt tavaly. Az első öt legnagyobb területtel Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Kína és Törökország rendelkezett.
A világ szőlőterülete elsősorban az európai ültetvények zsugorodása következtében csökkent. Európa 2000-ben még 62,5 százalékát adta a világ szőlőtermő területének, ez az arány 2013-ra 55 százalékra csökkent. Az OIV becslése alapján a világ bortermelése 271 millió hektoliter körül alakulhat idén, 6 százalékkal csökken az előző évi mennyiséghez képest.
 
A világ legnagyobb bortermelő országa az idei évben is Franciaország, ahol a bortermelés 46,2 millió hektoliterre tehető, ez 10 százalékkal több, mint a tavalyi. A második Olaszország, ahol kevés borszőlő termett az idén, ezért bortermelése várhatóan 15 százalékkal 44,4 millió hektoliterre csökken. Spanyolország 2013. évi rekordtermése után az idei 37 millió hektoliter közepesnek tekinthető. Németországban 16 százalékkal 9,7 millió hektoliterre nőhet a bortermelés.
A bortermelés csökkenése a kelet-európai országokban jellemző: Bulgáriában, Romániában és Szlovákiában az előző évi termeléshez képest 30, 20, illetve 16 százalékkal kevesebb bor készülhet az idén, részben a kedvezőtlen időjárás miatt. Horvátországban 30 százalékkal kevesebb bort állíthatnak elő az idei esztendőben. Portugáliában 6 százalékkal 5,9 millió hektoliterre, Görögországban 13 százalékkal, 2,9 millió hektoliterre eshet a bortermelés. Az USA-ban már harmadik éve bőséges a borszőlőtermés, az augusztusi földrengés negatív hatásai, valamint Kalifornia kedvezőtlen szeptemberi időjárása ellenére is. Az USA bortermelése előreláthatóan 22,5 millió hektoliter körül alakul idén.
Winelovers borok az olvasás mellé