Csehország: ismét kapható tömény szesz

Kokes János
2012. szeptember 28., 13:25


Alkoholfogyasztás - Csütörtök délutántól ismét kaphatók a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok a csehországi boltokban és vendéglőkben. A szeptemberi metil-alkohol-mérgezési hullám után előállított alkoholt kötelező az eredetet bizonyító irattal, laboratóriumi protokollal és új zárjeggyel ellátni.
Csehország: ismét kapható tömény szesz
 
Leos Heger egészségügyi miniszter prágai sajtóértekezletén ismertette a tizenhárom napja hozott rendkívüli intézkedések módosítását. Ennek lényege, hogy azonnali hatállyal engedélyezik azoknak a szeszes italoknak a forgalmazását, amelyeket 2012. január 1-je előtt gyártottak. Ezeket az italokat biztonságosnak tekintik és az eredetet bizonyító irat nélkül lehet őket forgalmazni.
A 2012. január 1-je után gyártott szeszes italokat a kockázatos kategóriába sorolták, s ezek csak akkor kerülhetnek az üzletekbe és vendéglőkbe, ha a forgalmazók beszerzik a gyártóktól az alkohol eredetét bizonyító iratokat, és mellékelik a laboratóriumi vizsgálat eredményeit. Erre 60 napjuk lesz, azt követően az alkoholt megsemmisítik. A bizonyíthatóan kiöntött alkoholos italok áfáját az állam megtéríti a tulajdonosoknak. Szakértői becslések szerint a raktárakban zárolt mintegy 21-22 millió üveg alkoholnak mintegy harmada kerülhet vissza rövid időn belül a vendéglőkbe és az üzletekbe.
 
A szeptemberi metil-alkohol-mérgezési hullám után előállított alkoholt kötelező az eredetet bizonyító irattal, laboratóriumi protokollal és új zárjeggyel ellátni.
Több haláleset után a cseh egészségügyi tárca szeptember 14-én tiltotta meg a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazását, s a múlt pénteken pedig a külföldre való kivitelét is. A most közzétett intézkedésmódosítás az alkoholkivitelre is vonatkozik. Az idei év január 1-je előtt gyártott cseh alkohol tehát már kivihető, míg az idei évben gyártott termékek csak a megfelelő iratok beszerzése után.
A tiltó intézkedések módosításáról szerdán este döntött a cseh kormány. Azok hatályba lépéséhez azonban a hatályos szabályok szerint az egészségügyi miniszter nyilvános bejelentésére volt szükség.
A miniszter újságírók előtt ismételten leszögezte: ha ezentúl bárki az eredetet bizonyító papírok, a laboratóriumi vizsgálat protokollja vagy az új zárjegy nélkül hoz forgalomba szeszes italt, az már nem kihágásnak mint eddig, hanem súlyos bűncselekménynek fog minősülni, és szigorú büntetést von maga után.
A csehországi szeszgyártó cégek eddig 28 millió darab új zárjegyet rendeltek az állami nyomdától.
Winelovers borok az olvasás mellé