Depardieu földet venne Badacsonyban?

Borászportál
2011. július 14., 22:17


„Szívesebben töltöm az időmet borászokkal, mint színészekkel” – szokta mondogatni Gérard Depardieu francia filmsztár, aki azért nem vett még birtokot Badacsonyban, mert a földtörvény szerint külföldi állampolgár nem vásárolhat ültetvényt magának. A francia filmsztárnak hazájában 70 hektáros szőlője van, és nemrég járt újból Magyarországon.
Depardieu földet venne Badacsonyban?
 
A 63 éves Depardieu az utóbbi több mint két évtizedben idejének döntő részét egyre kiterjedtebb borászati vállalkozásainak szenteli – írta júniusban a HVG. A több mint másfélszáz filmben szerepelt színész nem fordított hátat eredeti mesterségének sem, az idén is négy alkotásban tűnik fel. A nyár elején újra Budapestre érkezett, a rákospalotai filmstúdióban az Asterix és Obelix 3D-s változatát forgatja.

A borbizniszbe Depardieu 1989-ben vágott bele, amikor 2 millió francia frankért megvett egy, a Loire folyó völgyében, az alig nyolcszáz ember lakta Tigné településen álló XIII. századi kastélyt és a hozzá tartozó birtokot. A szőlőterületet 70 hektárra növelte, és korszerűsítette a borászatot, ahonnan évente 350 ezer palackban 12-féle cuvée kerül ki, a Chateau de Tigné márka Európa keleti felén is ismert. Közülük az egyiknek a Cyrano nevet adta, a legendás 1990-es alakításának az emlékére, amiért Oscarra jelölték.

A Becsületrenddel is kitüntetett Depardieu meg van róla győződve, hogy a borral kapcsolatos tudás a vérében van, naponta akár több palackkal is szívesen elfogyaszt. Borászatában mindenen rajta tartja a kezét, idővel ugyanis alaposan kitanulta a borkészítést, és a kezdeti lekicsinylő fogadtatás után ebben a szakmában is nevet szerzett magának. A bordeaux-i bormágnással, Bernard Magrez-vel közös vállalatot alapított, amely Argentínában, Olaszországban, Spanyolországban és Marokkóban vásárolt szőlőket és készíti nagyban a borokat, de felmerült egy magyarországi befektetés lehetősége is.
 
Bár 2005-ben a MagyarTurizmus Rt. és a Szeremley Huba érdekeltségébe tartozó Első Magyar Borház közös sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy Gérard Depardieu öthektáros területen bort termel majd Badacsonyban, ebből egyelőre nem lett semmi. Nem sokkal korábban a bordeaux-i Vinexpón a színész a Szeremley-standon ajánlotta a badacsonyi borokat, amelyekbe még 2001-ben, a Napóleonról szóló francia film magyarországi forgatásakor szeretett bele. „Tetszettek neki a borok és a birtokkoncepció, de a földtörvény szerint külföldi állampolgár nem vásárolhat ültetvényt magának” - írta le a projekt előtt álló legfőbb akadályt a HVG-nek Kardos Gábor, a Szeremley-birtok értékesítési vezetője, a Depardieu-borok kelet-európai forgalmazója.

Egy időben a terület bérlése is szóba jött, de ez is lekerült a napirendről, a kapcsolat ugyanakkor folyamatos a színész és a magyar borászat között. Depardieu nemrég kiválasztott két bort - a régi magyar szőlőfajtából készült bakatort és egy bordeaux-i stílusú cuvéet - amelyeket valószínűleg az ő ajánlásával hoznak majd forgalomba

Nem Depardieu az egyetlen, aki a film- világból átkalandozott a borbizniszbe: Francis Ford Coppola rendezőnek több mint három évtizede komoly szőlőbirtoka van a kaliforniai Napa-völgyben, ahonnan a nevét viselő palackokban kel útra a bor. De vásárolt borászatot a brit rocksztár Sting és a filmes komikus amerikai Robin Williams is, míg a beatkorszak 70 éves bárdja, Bob Dylan egy olasz bortermelő USA-ban forgalmazott vörös cuvée-jéhez adta a nevét.