Drasztikusan csökken a szőlőterület nagysága

Agromonitor
2011. augusztus 13., 22:54


Jövőre több forrás jut a szőlőültetvények szerkezetátalakítására a szőlő- és borágazat úgynevezett nemzeti borítékjából – mondta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára csütörtökön, Szekszárdon a HNT, a szekszárdi hegyközség és a Pécsi Tudományegyetem borászati tanácskozásán. El kell érni, hogy megálljon az ültetvények csökkenése, mert ha a tendencia tovább folytatódik, az ország önellátása nem lesz biztosítható – tette hozzá.
Drasztikusan csökken a szőlőterület nagysága
 
A főtitkár elmondta, hogy Magyarországon 2000-ben 106 ezer hektár, 2010-ben 64 ezer hektár volt a szőlőültetvények nagysága. Az európai uniós támogatásokat tartalmazó nemzeti boríték forrásait, amelyekből 2011-re 23,8 millió, 2012-re 29,4 millió euró jut az ágazatnak, ezért a szerkezetátalakításra koncentrálva csoportosítják át.
 
A szerkezetátalakításra jövőre az eredeti 14,5 millió helyett 20,5 millió euró támogatásra lehet pályázni, eközben felére csökken a beruházások támogatása, és kisebb keret lesz a mustjavítás és a melléktermék lepárlásának támogatására is. Az a fontos, hogy minősített oltvánnyal, magasabb tőkeszámmal létesüljenek minél nagyobb értékű ültetvények – mondta az MTI tudósítása szerint.
Az utóbbi egy évben körülbelül egymillió hektoliterrel csökkent a hazai átmenő készlet, amelyből 2010. júliusban 2 millió 928 ezer hektolitert tartottak nyilván. A HNT becslése szerint legtöbb 450 ezer tonna szőlő teremhet 2011-ben, amelyből hárommillió hektoliter bor állítható elő. A főtitkára azonban felhívta a figyelmet: tavaly lényegesen túlbecsülték mind a szőlőtermést, mind a bormennyiséget. Tavaly 225 ezer tonna szőlő termett, és 1,6 millió hektoliter bort állítottak elő Magyarországon.
Winelovers borok az olvasás mellé