Egy izgalmas borkategória jeles képviselője a Veritas portfóliójában

(X)
2015. július 13., 21:15


A Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet azon kevés magyar pincészetek közé tartozik, akiknek bora bekerült a Wine Spactator TOP 100-as listájába. Ezt a sikert a 2006-os Tokaji 5 Puttonyos Aszú hozta a birtok számára. A tokaji pincészet életében a tavalyi év nemcsak emiatt az elismerés miatt volt különleges, hanem azért is, mert bemutatták a 2012-es évjáratú 1413 Tokaji Édes Szamorodni tételüket, amelynek kiemelkedő jelentősége van a borászat szortimentjében.
Egy izgalmas borkategória jeles képviselője a Veritas portfóliójában
Az egyre nagyobb hírnévnek örvendő tokaji száraz borok ellenére a Disznókőnél mindig az édes borok álltak és állnak most is a középpontban. Az évjárat adottságai döntik el, hogy az aszú, a szamorodni vagy a kései szüret válik meghatározóvá.
 
Miért kapta az 1413 nevet a 2012-es édes szamorodni?
 
„Abból a szempontból közelítettük meg a kérdést, hogy hogyan lehetne izgalmasabbá, érdekesebbé tenni ezt a borkategóriát. Egy figyelemfelkeltő nevet kerestünk, amely előnyt jelenthet azokon a piacokon, ahol maga a szamorodni kifejezés kevésbé ismert. Hosszú folyamat volt, amíg minden felmerülő ötletet végig gondoltunk, végül az 1413 lett a nyertes.” – mondja Mészáros László, a Disznókő birtokigazgatója.
 
Az 1413 egy jeles évszám a pincészet számára, ugyanis a Disznókő nevét ekkor említették először írásban. Az ezt bizonyító dokumentumokra 2012-ben Nagy Kornél, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója talált rá egy levéltári kutatás során.
 
A Disznókő 2012-es édes szamorodnijának alapanyagát a birtokon termett, nemesen rothadt, kézzel válogatott furmint fürtök adják. Abban az évben olyan intenzitású volt az aszúsodás, hogy szinte csak botritizálódott fürtöket dolgoztak fel a pincészetnél. Az első évjárat az 1993-as volt.
A szamorodni beltartalma
 
A szamorodni készítésekor a fürtök egészben érkeznek a pincébe: nem válogatják külön az aszúsodott bogyókat, vagyis az ép, a töppedt és a nemesen rothadt szemek együtt kerülnek a mustba. Az erjesztés jellemzően acéltartályban zajlik, majd a szamorodni érlelésére hordóban kerül sor. Egy-másfél évet tölt itt a bor attól függően, hogy milyen az évjárat.
 
A szamorodni esetében rövidebb áztatást alkalmaznak, mint az aszúnál. De beltartalmát tekintve egy édes szamorodni és egy ötputtonyos aszú között a Disznókő birtok tételeinél nincs túl nagy különbség.
 
Ha az aszú a tokaji borok királya, akkor a szamorodni a királynő. Ez a bor képes arra, hogy finoman, árnyaltan mutassa meg a borvidék, az évjárat és a termőhely különleges értékeit.
 
Egy izgalmas borkategória jeles képviselője a Veritas portfóliójában
A 2012-es Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodni címkéje
 
Disznókő: 1413 Tokaji Édes Szamorodni 2012
 
A fiatal szamorodni arany színe rendkívül megnyerő. Illatában és ízében vadvirágok, friss és kandírozott gyümölcsök asszociációi, őszibarackos, citrusos, trópusi gyümölcsös jegyek, valamint mandula és egzotikus fűszerek világa jelenik meg. A kompozíciót ropogós, friss savak tartják.  Ha eltelik néhány év, a savak megszelídülnek kissé, és a gyümölcsök mellett megjelenik egy finom, mézes, aszalt gyümölcsös aromakarakter. tartalmas és komplex bor, amelynek mélységét és fő karakterjegyeit a gazdagon botritizálódott fürt és a hordós érlelés biztosítja. Hosszú életpálya áll előtte.
 
Egy izgalmas borkategória jeles képviselője a Veritas portfóliójában
 
Milyen alkalmakkor és milyen ételekhez igyunk szamorodnit?
 
Mészáros László, a Disznókő birtokigazgató a következőt ajánlja: „Otthon én a szamorodnit a legszívesebben az étkezés elején aperitifként szolgálom fel. Ugyanis azt tapasztalom, hogy az éhes ember sokszor ideges, ha azonban kap egy kevés édes bort, az rögtön megnyugtatja, ezáltal jobban oda tud majd figyelni az ételre. A szamorodni emellett ideális választás lehet még keleti fogások és a libamáj kapcsán is, a nagyon karakteres kék sajtok mellé azonban már inkább aszút töltenék.”

A 2012-es évjáratú Disznókő 1413 Tokaji Édes Szamorodnija már megvásárolható a Veritas Borkereskedésekben és megrendelhető a webshopról is.
 
Winelovers borok az olvasás mellé