Egy kövér olasz Egerből

Németh Richárd szövegésfotó
2014. február 01., 17:10


Borajánló - Az Olaszrizling szerintünk rendezvénytől inspiráltan kerestünk készletünkből egy olyan olaszrizlinget, amely jobbára még ismeretlen a borfogyasztó közönség nagyobbik felének. A Havas & Tímár Pincészet (H&T) egy új, magát kézművesként aposztrofáló egri műhely, amelyik egy letisztult palettával, fajtaborokkal, és igen kis tételszámmal operál.
Egy kövér olasz Egerből
 
Egy kövér olasz Egerből
 
Ajándékba kaptam három különböző szőlőfajtából készült H&T-bort, és mikor a weboldalukat felkerestem, láttam, nincs is nekik sokkal többféle, összesen öt: az olaszrizling, a cabernet sauvignon és a cabernet franc, meg egy kékfrankos és egy leányka. Új pincészetről van szó, még én is csak most ismerkedem velük. A boraikat azonban már egy-két helyen felfedeztem (Borbíróság Étterem, Kadarka Borbár), és kóstolóélményem alapján azt gondolom, nem lenne meglepő, ha előbb-utóbb több egységben is beléjük futnánk. Egy igazi fogyasztóbarát, kövér olaszrizlingről van szó, mely krémes érzetű textúrával, érett sárga húsú gyümölcsökkel, bájjal és kedvességgel örvendeztet.
A borra vonatkozó alapinfók között azt találjuk, hogy a szőlőt 1997-ben telepítették Verpeléten az Ácsok-dűlőbe, melynek humuszos öntéstalaja van. Ennek ellenére a bornak mind az illatában, mind az ízében egy határozott minerál-jelenlétet lehet felfedezni, amiről sokkal hamarabb gondolnánk azt, hogy inkább valamiféle köves altalajból ered. Az alapanyag mindenesetre telve volt töppedt és aszúsodott szemekkel (bár az aromaprofilon ez nemigen hagyott lenyomatot), s az erjesztést a borász két tételben abszolválta: 50%-ban reduktív, 50%-ban oxidatív körülmények között. Utóbbi esetében 500 literes új tölgyfahordóról van szó.
Egy kövér olasz Egerből
.
Kóstolási jegyzet:
Halvány citromsárga megjelenés. Illata meglehetősen ásványos, de a sós, köves jegyek mögött mangót, sárga ónabónát, citromolajat és némi créme brulée beütést is felfedezni. Savai közepes intenzitásúak (5,4 gramm / liter), teste annál teltebb, az alkohol pedig (13,5% vol.) besimul a szerkezetbe. Ízképét az édeskés sur lie-jegyek (vaníliás cukor, angolkrém) és az ásványok dominálják.
Mindössze 1400 palack készült belőle, a Selection-ből pedig egy Bethlen Gábor-portréért vihető.