Elállt az eső, irány a Budavári Borfesztivál - Online tudósítás

Németh Richárd
2013. szeptember 14., 18:27


Percről percre - Nem a legoptimálisabb az idő, de legalább már nem esik. Ennek ellenére érdemes melegen öltöznie annak, aki ma a XXII. Budavári Borfesztivált, s ezzel együtt a Magyar Jazz Napját választja szombati programjaként. Helyszíni bortudósítónk már pályára állt, így ha ma is velünk tartanak, Bognár Attila borajánlásaiból szemezgethetnek.
 
Tegnap, annak ellenére, hogy a szervezők telt házat vártak, közel sem sűrűsödött be annyira a Budavári Borfesztivál, mint azt a korábbi években megszokhattuk. Ez persze főleg a fesztiválozóknak öröm, hiszen egész nap kényelmesen oda lehetett férni a standokhoz, szóba lehetett elegyedni a borászokkal, bár a Savoyai teraszon található töki pompososnál a sorban állást csak azoknak ajánljuk, akiknek kötélből vannak az idegei. Mint tudjuk, a Borfesztivál pecsenyés, lángosos (stb.) fabódéi nem a csúcsgasztronómiai kalandokról szólnak, amivel önmagában még semmi probléma nem lenne, hiszen egy jó sült malacfejnél vagy sült kolbásznál jobb aligha akad, ha az estig tartó borozásnak kívánunk megágyazni. Azonban, ha az árakat vesszük alapul, akkor talán szerencsésebb otthon jóllakni valami zsírosabb ételből. Persze a borfesztiválozáshoz általában hozzátartozik egy jó csülök fűszeres tepsis burgonyával és ecetes almapaprikával, úgyhogy félreértés ne essék, senkit nem akarunk éhezésre buzdítani (pláne, ha a savak már rendesen dolgoznak), de ezen a téren ne tegyük magasra a mércét.
 
A borok terén már annál inkább. Szerencsére mindenhol lehet fél deciket kapni, ami – ha ténylegesen a kóstolóélmény a cél – bőven elég. Üdvözlendő, hogy idén némileg olcsóbban tudunk borozgatni, mint korábban; Demeter Zoli Birtok Furmintja például 200 forint/fél deci, Sebestyén Csabi Nánai Kékfrankosa 300 forint/fél deci, a Szent Donát Pince Kishegy Olaszrizlingje pedig szintén 300 forint/fél deci – hogy csak néhány kötelezően megkóstolandó tételt említsünk.
Hogy némi útbaigazítást adjunk önöknek a tekintetben, hogy milyen borokat érdemes mindenképpen megismerni, csütörtök óta folyamatosan tudósítunk a standok mellől. Ma Bognár Attila lesz az önök borkalauza, aki már a helyszínen tartózkodik és bőszen kóstolgat.
Tartsanak velünk: >>>KATT!<<<
Annyit persze még hozzátennénk, hogy ma a Magyar Jazz Napját tartják a Budavári Borfesztivál Port.hu színpadán a Vasvári Pál Soul Six Banddel, a Hot Jazz Banddel, Temesi Bercivel és együttesével, a magyar jazz gitárosokból alakult kvintettel (Babos Gyula , László Attila, Balogh Roland, Pluto Horváth József, Kőszegi Imre), a Budapest Jazz Orchestrával valamint a gyönyörű Joanda Amendoeirával. Bővebben: >>>itt.
Az Oroszlános udvarban felépített Talentométer színpadon a fiatal tehetségek kapnak lehetőséget. 19:00-tól a Galileo, 21:00-tól pedig a Suburband lép fel. Bővebben: >>>itt.
Winelovers borok az olvasás mellé