Elhunyt Konyári János

Borászportál
2017. május 23., 15:23


Ma hajnalban, 66 éves korában örökre eltávozott közülünk Konyári János. 
Elhunyt Konyári János

Példakép

 
Konyári János a Debrecen-Pallagon elvégzett mezőgazdasági technikumban és a Kertészeti Egyetemen kezdte tanulmányait, majd hosszú nagyüzemi borászati munkálkodásai után (1974-től 1990-ig a Balatonboglári Állami Gazdaságnál dolgozott) kiemelt célja volt az elmúlt idők híres borait adó fajtaszelekciót létrehozni. Mesterien kiegyensúlyozott borain tökéletesen érezhető volt a tudatosság, nyugodtság és precizitás.
 
A rendszerváltáskor Garamvári Vencellel megalapította a St. Donatus Pincészetet, amelynek 2004-ig főborásza és ügyvezető igazgatója volt. 2000 óta működtette családi pincészetét, a Konyári Pincészetet, emellett a Rádi-hegyen működő Ikon borászatot is vezette. 
 
A Konyári Pincészet a Dél-Balaton egyik legismertebb és legelismertebb borászata. Jelenleg 38 hektáron gazdálkodnak, a Balatonlellétől délre található Kishegyen, Öreghegyen, illetve Szárhegyen, Bánomhegyen, Jánoshegyen és Sinai-hegyen. Ezen különleges területek mind kivételes adottságúak, magas mésztartalmú, helyenként kővel és agyaggal kevert löszös talajú, napsütötte, meleg domboldalak 150-250m tengerszint feletti magasságon.
 
2008-ban elnyerte az Év Bortermelője címet, az idei évben pedig egyike volt a Borászok Borásza díjra jelölt öt kiváló döntősnek.
 
A Loliense és a Sessio márkákkal bebizonyította, hogy születhetnek csúcsborok Dél-Balatonon; kiváló vörösborai a Balaton déli partjának kékszőlő-termelésének is új lendületet adtak. A Konyári Pince a tradíciók és az újítások ötvözésével mind a termőhelyből, mind a fajtából a maximumot kihozva készülnek. Borai egyértelműen példaértékűek, és egyben bizonyítékai annak, hogy létezik a Konyári-féle vonalvezetés. 
 

Tudta?

A felhasznált tölgyfahordók fejében 3 hektár tölgyfaerdőt telepítettek, amely 27.500 db tölgyfa csemete elültetését jelenti – ezzel kívántak hozzájárulni a fenntartható fejlődés eszméjéhez.
 
Szerkesztőségünk fejet hajt Konyári János előtt, családjának rengeteg erőt kívánunk a szomorú esemény feldolgozásához. Nyugodjék békében!
 
Winelovers borok az olvasás mellé