Elverte a jég Chablis szőlőit

Borászportál
2015. szeptember 01., 13:34


Heves vihar pusztított a franciaországi Yonne megyében augusztus 31-ről szeptember elsejére virradó éjjel, nagy károkat okozva Chablis szőlőültetvényein.
Elverte a jég Chablis szőlőit
Égszakadás, jég, erős széllökések: a Francia Meteorológiai Szolgálat által a régióra kiadott narancssárga figyelmeztetése pontosnak bizonyult - írja a Francetvinfo.fr.
1 óra 30 perkor majd tíz percen keresztül nagy átmérőjű jég esett bő csapadék kíséretében - tájékozatta a lapot Frédéric Gueguen, a Chablis-i termelők szövetségének elnöke. Néhány terület, beleértve a premier cru-k is, igencsak érintve vannak - fejtette ki, megjegyezve, hogy még nem tudták meghatározni a bekövetkezett kár mértékét.
 
Elverte a jég Chablis szőlőit
(Via)
 
A borászok a gombák megjelenésétől tartanak, amely a szüret kezdetét is előrehozhatja. A vihar Avallon irányából érkezett, Chablis város néhány részét érintette, ahogy a környező településeket is - nyilatkozta Evelyne Dauvissat, a Domaine Jean et Sébastien Dauvissat társügyvezetője. Épp a parcellák felülvizsgálata alatt vagyunk, szerencsére, a grand cru területeket nem érintette a vihar. Ha szőlő törzse is sérült, akkor ez igen rossz hatással lesz a következő év termésére - tette hozzá.
 
Côte-d’Or, Nièvre, Saône-et-Loire és Yonne megyékre szeptember elsején ismét sárga riasztást adtak ki.
 
Fordította: Varga Andrea
Winelovers borok az olvasás mellé