EU: bárhová lehet majd szőlőt telepíteni?

Borászportál
2012. január 23., 09:53


Magasszintű tanácsadó csoportot hoz létre a szőlő újratelepítési jogok rendszerének felülvizsgálatára az Európai Bizottság - jelentette be Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos Berlinben a Grüne Woche mezőgazdasági szakkiállításon. Az újratelepítési jogok rendszere 2016-tól megszűnne, és ez veszélyeztetné a tradicionális magyar szabályozást – véli a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).
EU: bárhová lehet majd szőlőt telepíteni?
 
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának közleménye szerint az Európai Tanács 2008-as rendelete alapján eltörölnék a szőlő újratelepítési jogok rendszerét 2015. december 31-étől. Ezt követően az EU bármilyen adottságú területén bárki telepíthetne szőlőt.
A cikk a hirdetés után folytatódik!
 

A HNT elnöke, Marcinkó Ferenc szerint a szőlő újratelepítési jogok rendszerének megőrzése a magyar szőlő-bor ágazat számára stratégiai kérdés, hiszen hazánkban jelenleg csak kimagasló termelési adottságú területekre lehet szőlőt telepíteni. A tervezett liberalizáció ezt a több évszázados múltra visszatekintő szabályozási rendszert is veszélyezteti, illetve a magyar szőlészeknek és borászoknak a rendszerváltozás óta a minőségi szőlőbortermelés irányába tett erőfeszítéseit kérdőjelezi meg - tette hozzá a HNT elnöke.
Szerkesztette: Németh Richard
Winelovers borok az olvasás mellé